VIATGES: SURINAM
Ara Estiu 30/08/2016

L’Holanda caribenya

La relació del Surinam amb els Països Baixos continua sent molt estreta

Hèctor Buenaventura
3 min
Surinam  Amèrica Una posta de sol a Surinam, un país cobert  de selva. A Paramaribo,  la capital, hi trobem un còctel de cultures i vestigis del passat colonial. La relació amb Holanda continua sent molt estreta.

Cartografiesignotes.catMalgrat que els Països Baixos sempre han sigut una nació de mida petita, durant els segles XVII i XVIII van ser una de les grans potències marítimes de la història. És cert que no repartien joia i alegria per on passaven (i, si no, preguntem-ho als que van patir els bòers a les antigues colònies de l’Àfrica del Sud) però el cert és que la seva prioritat sempre era el comerç més que no pas la preeminència militar. De tota aquesta activitat n’han quedat barris i ciutats discretament monumentals, manlleus culturals i gastronòmics amb les illes d’Indonèsia, problemàtiques racials com a Sud-àfrica o el que queda d’aquell imperi comercial en forma d’antigues colònies o territoris d’ultramar.

En el moment en què espanyols, anglesos o francesos es barallaven per controlar les aigües del mar Carib, els Països Baixos feien discretament de les seves. Actualment queda poca cosa de tot allò, però encara en trobem vestigis: les illes ABC, que corresponen a Aruba, Bonaire i Curaçao i també les anomenades illes SSS: Saba, Sint Maarten i Sint Eustatius. Alguns són territoris d’ultramar, d’altres municipis especials però tots tenen una gran autonomia. En totes el neerlandès és llengua oficial però s’hi parla l’anglès, l’espanyol i, sobretot, el papiament, una llengua criolla barreja de llengües africanes i portuguès amb influències de llengües ameríndies, anglès, holandès i espanyol. Per acabar, ja al continent sud-americà, fent frontera amb el Brasil, la Guyana i la Guaiana Francesa també hi havien tingut Surinam, un país que es va independitzar el 1975.

En tots aquests territoris l’activitat econòmica principal és el turisme, que explota les platges, els esports nàutics, el submarinisme i la història relacionada amb l’època dels pirates. Un cas diferent és Surinam, un país pràcticament cobert de selva però amb una economia variada basada en productes com la bauxita, el cacau, el cafè, el rom, la canya de sucre, l’arròs o les fustes tropicals. Paramaribo és la capital de Surinam, una capital relativament petita on viuen 250.000 persones. És una ciutat molt animada i bastant activa, on la barreja cultural és molt evident i esdevé una de les seves senyes d’identitat més notables. Els seus habitants són una barreja ètnica procedent de diferents llocs del món. Els originaris de la zona eren pobles caribenys com els arawaks però, actualment, són només part d’una població molt diversa en què predominen persones d’origen africà, que històricament s’han barrejat més o menys amb persones d’origen indi i europeu, sobretot holandesos i en menor mesura anglesos. És per això que no sobta que passejant ens trobem amb temples de culte religiós molt variat. A part d’esglésies cristianes hi abunden les sinagogues, les mesquites i els temples hindús. La influència holandesa és molt evident en la llengua i l’arquitectura; potser fins i tot en una certa manera de comerciar. Perquè el comerç és l’activitat principal al mercat de l’avinguda Waterkranz, el centre neuràlgic, on trobem tota mena de productes locals, a part de molts d’importats dels Països Baixos i l’Àsia. A la plaça de la Independència hi trobem interessants edificis governamentals d’estètica colonial i el parc de palmeres Palmentium, un espai acollidor on es respira tropicalitat envoltat de palmeres. La ciutat manté molts vestigis colonials d’interès ja fora del tramat urbà, com els forts que hi van construir els holandesos per defensar la colònia dels rivals. Un dels exemples més ben conservats és el del Fort de Zeelàndia, d’una arquitectura marcadament neerlandesa o, ja més a tocar de la costa, l’auster però espectacular Nieuwe Amsterdam.

La relació d’aquest país amb els Països Baixos continua sent molt estreta i els lligams culturals, i fins i tot emocionals, continuen ben presents. Només cal passejar per qualsevol dels dos països per constatar-ho. I això també ho veiem amb els personatges notables que han sortit de Surinam i que han acabat triomfant a Europa. Alguns d’ells els coneixem molts de nosaltres i d’altres són coneguts en l’àmbit neerlandès del món del cinema, la música, les arts plàstiques, la política, l’escriptura, l’esport i, sobretot, el futbol. Us sonen noms com Frank Rijkaard, Michael Reiziger, Patrick Kluivert o Ruud Gullit?

stats