Estils 26/08/2016

Oasis de pau a Barcelona

Des de places amagades al barri d'Horta fins a zones verdes com Collserola, amb vistes a la ciutat. Encara queden espais on gaudir de la ciutat sense turistes

Berta Vilanova
5 min
Oasis de pau a Barcelona

BarcelonaPassejant per Barcelona, especialment a l’estiu, és fàcil tenir una lleugera sensació d’ofec en veure l’elevat nombre de turistes que es desplacen amunt i avall pels carrers i les places de la ciutat. Són a tot arreu: a les terrasses, al metro, a les botigues, als parcs i a les platges. Només els falta fer una visita guiada per casa nostra. Però no només és una sensació, també és un fet, ja que les dades corroboren que Barcelona aplega cada any més turistes. En concret el 2015 es va comptabilitzar un creixement del 5,4% respecte al 2014, i del gener al maig d’enguany la proporció de turistes creix un 6,3% respecte als mateixos primers cinc mesos del 2015, segons dades de l’Ajuntament de Barcelona.

Per evitar la massificació en els llocs més visitats –com la Sagrada Família, el Parc Güell o el museu del FC Barcelona–, es tiren endavant diverses iniciatives, com ara promocionar els barris menys turístics o altres localitats de Catalunya, i els punts d’informació de la ciutat han començat a recomanar espais menys visitats o amb menys afluència, en funció de cada moment. Des de fa temps, a més, s’organitzen rutes turístiques alternatives per mostrar als estrangers altres parts de Barcelona, com les que organitza l’empresa Hidden City Tours, que mostra les parts amagades, o la Free Walking Tours, sobre la ciutat censurada.

Això significa que, almenys per ara, encara hi ha racons sense turistes a Barcelona. Encara hi ha llocs bonics, emblemàtics i, el més important, no massificats. N’hem fet una tria perquè els últims dies d’estiu els passem en pau i a casa nostra. Però que quedin entre nosaltres.

Amunt i avall per Horta

Els carrers d’aquest barri han resistit a la invasió turística, en part segurament gràcies als seus pendents accentuats. No només no hi ha turistes, sinó que a més, com que és a tocar de Collserola, hi fa una mica més de fresca i es pot sentir aquella aroma de poble que no arriba al centre de la ciutat. En fi, que és ideal per passar-hi una tarda d’estiu fent un passeig pels seus carrers, que apleguen masies del segle XIX, construïdes per la burgesia barcelonina per anar-hi a estiuejar, com la Granja Vella, Martí-Codolar, i també algunes obres fetes per als Jocs Olímpics del 92, a més d’alguns carrers encantadors, com el de Campoamor i el d’Aiguafreda. La plaça d’Eivissa és el centre neuràlgic del barri, ideal per prendre un refresc -o un entrepà, l’especialitat de la casa- a la terrassa del Quimet d’Horta o provar un dels gelats de L’Eivissenca.

Plaça d'Eivissa a Horta

Les vistes des de Collserola

A menys de vint minuts amb ferrocarril de la plaça de Catalunya hi ha roures, alzines, falgueres centenàries, ànecs collverds, mallerengues i porcs senglars, entre moltes altres espècies. Però de turistes n’hi ha pocs. El que és complicat aquí és escollir entre els 54 itineraris senyalitzats per fer amb bicicleta o a peu que ofereix el Parc Natural de la Serra de Collserola i que, a més de transcórrer per llocs emblemàtics, ofereixen vistes excepcionals de la ciutat. Un lloc perfecte per anar a passar el dia si es tenen nens petits. Una de les opcions més senzilles és fer una caminada per la carretera de les Aigües, des d’on es pot gaudir de les vistes dels dos vessants de la serra, el vallesà i el barceloní.

Perdre’s per Sant Andreu

Passejar per la part antiga d’aquest districte és ben bé com fer-ho per un poblet de l’interior de Catalunya. A través de carrers antics i empedrats podem descobrir racons encantadors com la plaça porticada del Mercadal. Les opcions són múltiples: podem menjar a la terrassa del Restaurant Rabasseda, un dels que té més fama, prendre una cervesa al Bar Versalles, situat als baixos d’una casa modernista, anar de botigues pel carrer Gran de Sant Andreu o, fins i tot, admirar sense cues un mosaic de Gaudí a l’església de Sant Pacià. I no hi pot faltar una visita a la Fabra i Coats, antiga seu d’una filatura, que ara acull la Fàbrica de Creació i el Centre Cultural Can Fabra, entre d’altres.

Antiga fàbrica Fabra Coats a Sant Andreu

Més enllà de la Ciutadella

Aquest no és l’únic parc de Barcelona. De fet, gairebé a cada barri podem trobar algun jardí o zona verda amb molt més espai i més ombra per estirar-nos a prendre la fresca, llegir o fer un pícnic. A Montjuïc, tot i que sembla un lloc poc apropiat per evitar els turistes, hi ha un dels jardins més bonics de la ciutat, els de Mossèn Cinto Verdaguer, i encara no ha sigut envaït. A Sant Gervasi hi trobem els Jardins de la Tamarita; a la Sagrera, el Parc de la Pegaso –als terrenys que ocupava la fàbrica–, que és molt desconegut; a Nou Barris, el Parc de la Guineueta, ideal per a nens; a Horta, els Jardins del Palau de les Heures, i a Pedralbes, els senyorials Jardins del Palau de Pedralbes, entre molts altres. Per no perdre’ns entre tanta zona verda, pot ser útil el llibre Passejades per la Barcelona verda (Ajuntament de Barcelona, 2014).

Jardins Mossèn Cinto Verdaguer

Un tast per Sant Antoni

Segurament queda poc abans que en aquest barri s’hagi de fer cua per asseure’s en una terrassa, ja que cada vegada agrada més als turistes. Però per ara encara li queden carrerons tranquils. L’oferta gastronòmica és diversa i és ideal per anar a fer un vermut i unes tapes sense allunyar-se gaire del centre. El millor és passejar pel carrer del Parlament i deixar-se seduir per algun local. Alguns suggeriments són el Bar Calders, al costat de la llibreria, el bar cafè Tarannà i la bodega Els Sortidors del Parlament. També val la pena fer un tomb pel mercat del barri, un dels més grans i actius de la ciutat.

El bar cafè Tarannà al barri de Sant Antoni

Ruta fabril per Sants

El Poblenou s’ha endut la fama de barri industrial, però a Sants també s’hi observen vestigis d’antics edificis industrials com el Vapor Vell, que ara és una biblioteca municipal, o l’antiga fàbrica tèxtil de l’Espanya Industrial, convertida en el parc públic més extens del barri. Entre carrerons de casetes obreres trobem el carrer de Sants, que unit amb el d’Hostafrancs formen l’eix comercial més llarg d’Europa. Si volem asseure’ns una estona i prendre un refresc, una bona opció és la plaça d’Osca, tot i que ja sense turistes costa molt trobar-hi lloc. Altres punts d’interès del districte són la Colònia Bausili, la Casa del Rellotge, el barri de Plus Ultra i Can Batlló.

Parc de l'Espanya Industrial
stats