Música
Cultura 23/08/2016

El cicle Connexions obre el diàleg entre músics

Els espectacles que es podran veure no són els xous convencionals de cada artista

Jordi Garrigós
2 min
Niño de Elche i Los Voluble.

BarcelonaAmb la intenció d’anar més enllà dels concerts arquetípics en què un grup presenta les seves noves cançons i no hi passa res de sorprenent, la cinquena edició del cicle Connexions continua apostant pel diàleg entre músics i cultures sobre l’escenari. Segons explica Marçal Lladó, un dels directors, la filosofia del Connexions són els “intercanvis de propostes que es contaminen entre elles, sigui per temes estilístics, geogràfics o generacionals”.

Els espectacles que es podran veure al Connexions, que comença l’1 d’octubre amb Nadando en el olvido, de la Big Ensemble Taller de Músics, no són els xous convencionals de cada artista: tots tenen algun element que els fa especials. “Cada concert té una història diferent al darrere, sense una premissa buscada”, explica Lladó, que enumera el tipus de propostes que acaben formant el gruix de la programació del festival: “Hi ha artistes que vénen amb una idea molt clara de producció, d’altres que surten directament del festival, que en facilita la trobada, i finalment els que ja estan treballant en un espectacle i que els encabim amb nosaltres”.

Un dels que ja s’han pogut veure a Barcelona, concretament al festival Sónar del 2015, però que es farà per primera vegada en una sala de la ciutat, serà l’exitosa col·laboració entre el Niño de Elche i Los Voluble RaVerdial, un compendi d’experimentació sonora amb reivindicació política i amb el toc llibertari del cantaor.

L’artista bisbalenc Sanjosex hi presentarà Cantut, un projecte conjunt amb Carles Belda que parteix de cançons recollides per la tradició oral en diferents pobles de les comarques gironines i que els dos artistes han adaptat amb sons més contemporanis. La seva actuació, que serà el 27 d’octubre al Centre Artesà Tradicionàrius, comptarà amb la col·laboració de Jordi Casadesús (La Iaia) i la violinista Coloma Bertran. Serà la primera vegada que es representarà a Barcelona després de l’estrena a la Fira Mediterrània de Manresa pocs dies abans.

Altres concerts que es podran veure a la programació del Connexions són l’estrena del primer llarg de Funkystep & The Sey Sisters, l’aroma de ponent de la col·laboració entre Renaldo & Clara i Xavier Baró, la trobada de la Fundación Tony Manero amb l’Original Jazz Orquestra Taller de Músics, el projecte mallorquí Branca Santa i l’espectacle Las idas y las vueltas de Fahmi Alqhai & Arcángel & Accademia del Piacere.

Centrat en dues sales

Una de les grans novetats d’aquesta edició del Connexions serà que l’activitat del festival se centrarà en dos punts calents: la sala Apolo i el nou espai del Taller de Músics del carrer Cendra. Mentre que la programació més consolidada i professionalitzada anirà al local del Paral·lel, les propostes més emergents tindran lloc al nou local del Taller de Músics, d’on precisament sorgeixen algunes de les iniciatives menys conegudes d’aquest any.

stats