Especials 01/09/2012

25 cançons per desafiar la rutina

Durant cinc setmanes els lectors de l'ARA han anat escollint temes per a la banda sonora de l'estiu. Ja podeu escoltar la llista sencera

Ara
4 min

Barcelona25 temes per fer passar la calor. Els lectors de l'ARA ja han triat la banda sonora de l'estiu. I ha quedat prou equilibrada. Una mica de tot: des d''Al mar!' dels Manel fins a la 'bossa nova' de 'The Girl from Ipanema'.

Durant cinc setmanes, els lectors han anat eliminant les cançons proposades per ells mateixos. Aquest són els 5 últims temes que entren a la llista després de la cinquena eliminatòria: 'We are young' (Fun), 'Azzurro' (Paolo Conte), 'Ain't no sunshine when she's gone' (Bill Withers), 'Alegria, alegria' (Caetano Veloso) i 'Good times' (Sam Cooke).

La llista queda guardada a Spotify per acabar de passar l'estiu de bon humor. Però no cal patir, no té data de caducitat. La banda sonora de l'estiu no passa de moda. L'estiu que ve servirà. I és també és una bona arma per desafiar la rutina que torna. Només cal fer 'play'.

La quarta tria (24 d'agost)

Els convidats van arribant. Com a la cançó de Sisa. I en aquest lliurament de la banda sonora de l'estiu ha fet entrada una vella coneguda: Helô Pinheiro. Potser el nom no us diu res. És una brasilera de 66 anys, propietària d'una cadena de botigues de roba. El 1962, amb només 17 anys, va enlluernar Antonio Carlos Jobim i Vinicius de Moraes, i els va inspirar per compondre una de les cançons més cèlebres de la música popular, un himne de la 'bossa nova': 'The Girl from Ipanema'. Helô Pinheiro és la noia d'Ipanema, la dona real que va inspirar la cançó. (Aquí en trobareu 10 versions.)

A la banda sonora també han arribat aquesta setmana els Radio Futura, un dels grups de rock espanyols més influents. No hi ha dubte: 'Escuela de calor' fa estiu. Com també fa estiu 'In the Summer Time', el clàssic refrescant de Mungo Jerry. Tampoc no hi podia faltar Serrat amb 'Mediterráneo'.

La cançó més votada de la quarta eliminatòria ha sigut, però, 'Boig per tu', de Sau. Alguns lectors han deixat comentaris dient que no era un tema estiuenc. Però el cas és que ha guanyat sobradament la votació popular (26% dels vots). I, ben mirat, la lluna de la cançó bé podria ser una lluna plena d'una nit d'estiu.

La tercera tria (17 d'agost)

S'espera que aquests dies els termòmetres superin amb facilitat els 35 graus a tot el país. Per als que suportin pitjor les altes temperatures, però, no està tot perdut. La calor es pot passar de mal humor o amb resignació. La banda sonora de l'estiu ja té 15 temes. Només cal fer 'play'.

La tercera votació ha incorporat a la llista clàssics imprescindibles com 'Here Comes the Sun', dels Beatles. Com que els de Liverpool no són a Spotify, a la tria hi hem posat la versió de 1976 de Steve Harley, que va arribar al número 10 de les llistes britàniques. (En aquest vídeo podeu veure George Harrison interpretant el tema.) També ha entrat Bryan Adams, amb 'Summer of '69'. Hi ha tres nous temes amb segell català: 'Nit de Sant Joan', de Sisa –banda sonora de tota revetlla–, 'Si véns', de Ja t'ho Diré, i 'En Caravana', de Txarango.

La segona tria (10 d'agost)

5 noves incorporacions a la banda sonora de l'estiu. La segona enquesta per escollir les noves pistes de la llista ha tingut un guanyador clar: 'Hotel California', dels Eagles, amb un 34% dels vots. Rock solvent dels 70 amb segell californià per fer passar la calorada. El tema no és a Spotify, de manera que a la llista hi hem posat una versió més lleugera de Nancy Sinatra. (Aquí en podeu veure una versió en directe dels Eagles.) En segon lloc, un clàssic de l'estiu, 'Mediterráneo', rock'n'roll, en aquest cas amb segell barceloní.

Completen la llista dos temes més discotequers: 'Blue Monday', de New Order, i 'Call me maybe', de Carly Rae Jepsen. La canadenca es va fer famosa després de quedar tercera al concurs 'Canadian Idol'. Els més 'indies' es trobaran identificats amb 'Sunny Day', de Belle and Sebastian. Música per a tots els gustos, entre la segona tria.

La primera tria (3 d'agost)

Pop amb segell català, lleuger i menys lleuger, i una dama del jazz vocal.

3, 2, 1... 'play'. La banda sonora de l'estiu dels lectors de l'ARA arrenca amb un clàssic. Molt recent, però ja un clàssic: 'Al mar!', dels Manel. Ha estat la cançó més votada en la primera enquesta per confeccionar la llista de l'estiu. El segon lloc també és per al pop català. En aquest cas, més veterà: 'Pantalons curts i els genolls pelats', del treball 'Brut natural' d'Els Pets.

La llista també deixa espai per a la cantant de jazz Billie Holiday, amb la seva versió de 'Summertime' de George Gershwin: una cançó de bressol que formava part de 'Porgy & Bess', l'òpera sobre les condicions de vida de la població afroamericana als suburbis de Charleston, a Carolina del Sud.

Completen la primera selecció 'Miami Beach', de Lax'n'Busto, i 'Un rayo de sol', dels Diablos. Qui no s'ha sorprès taral·lejant l'enganxifosa tornada del grup de l'Hospitalet de Llobregat? Als anys 60 ja hi havia grups catalans fent cançons de l'estiu.

stats