OBSERVATORI
Portada 10/03/2015

El Parlament no és l'Eurocambra

L'Europarlament investiga el partit de Le Pen perquè sospita que 20 assistents seus amb sou públic treballen per al partit. A Balears passa amb tots els grups

Q. Torres
3 min
El Parlament balear, durant el ple d'aquest dimarts / ISAAC BUJ

PalmaUna de les notícies d'aquest dimarts, que possiblement hagi passat desapercebuda per molts, diu que el Parlament europeu ha obert una investigació per frau al Front Nacional (FN) francès, el partit de Le Pen, perquè sospita que 20 dels seus assistents parlamentaris fan feina en realitat per al partit encara que cobrin d'aquesta institució. La majoria de la població, supòs, es deu posar de part del Parlament europeu quan veu això i deu demanar que, si és així, si han cobrat de l'Eurocambra, com diuen, per treballar per al partit, allò que ha de fer aquesta formació és tornar els doblers.

No sé com els quedarà el cos quan sàpiguen que al Parlament balear tots els grups –sí, tots– tenen assistents que, en realitat, treballen per al partit –i no d'ara, sinó de fa temps– sense que la cambra hagi fet res per impedir-ho o perseguir-ho perquè és una qüestió acceptada i que els va bé a tots. És el que es coneix com a alliberats: càrrecs dels partits amb sou públic. El Parlament no controla la seva feina i els grups poden argumentar que la tasca d'aquests assessors està relacionada amb ells. En total, els assistents col·locats pels partits al Parlament (ja sigui adscrits als grups, a la presidència, a la mesa o als senadors autonòmics) són 34 i costen 1,3 milions d'euros cada any en sous.

No tots treballen per als partits, és vera, però alguns sí. Per exemple, els caps de premsa del PP, del PSIB i de MÉS cobren o han cobrat del Parlament. Un dels 19 assistents col·locats pels populars aquesta legislatura, per exemple, és o ha estat el secretari general del PP balear, Miquel Vidal, o el gerent del partit, Lorenzo García, o el coordinador general executiu, Biel Matas. En el cas del PSOE, un dels 11 assistents a sou del Parlament és o ha estat aquesta legislatura l'exdiputat eivissenc Vicenç Tur, un altre és l'exdirector general insular Rafael Oliver i un altre l'exdirector general del Govern, Jordi Bayona, que és assessor del senador autonòmic Francesc Antich. MÉS, per exemple, té amb sou públic una persona del PSM de Menorca i quan era PSM va arribar a tenir a sou del Parlament el màxim responsable del partit.

Aquesta situació, en el cas balear, no és nova i s'ha publicat de manera reiterada sense que s'hagi plantejat cap debat públic o s'hagi modificat la manera d'actuar de les formacions. En les diverses propostes de retallada de despesa plantejades per al Parlament, no s'ha posat èmfasi en aquest punt. En realitat, la situació els va bé a tots. El PP insisteix en la seva aposta per reduir el nombre de diputats, sabent perfectament que no s'aprovarà. Aquest dimarts, el vicepresident Antonio Gómez ha tornat a defensar-la en el ple sense que ningú li ho demanàs. Escalfa l'ambient per al darrer del Parlament, on es debatrà i es rebutjarà perquè el PP necessita l'oposició per aprovar aquesta reforma de la Llei electoral. El fet que els conservadors vulguin tancar la legislatura amb aquest debat demostra que els pot més l'electoralisme que altra cosa.

El Parlament és útil i un dels darrers fets que ho confirma és la comissió d'investigació de Son Espases. Sense aquesta comissió, plantejada per MÉS i permesa pels populars, no s'hauria precipitat la causa judicial per un suposat finançament irregular del PP balear. El PP pot obviar-ho, com fa, en les conclusions que aprovarà el Parlament, però la realitat, de moment, va per un altre camí.

stats