Publicitat
Publicitat
image-alt

ADA PARELLADA

image-alt

De la quiche a un vermut de tintinòlegs

EL PRODUCTE QUICHE Aquest pastís salat de tot i més s’està posant de modaJa sabeu que els francesos són gurmets fins i tot quan mengen drets i la tenen com a tòtem dels àpats ràpids. Aquest pastís salat...

image-alt

El patrimoni dels ciutadans

No sóc barcelonina, però aquesta ciutat es fa estimar i, ara, me’n sento i la defenso amb dents, ungles i punys. Per això desitjo que d’avui al 2025, quan jo ja tindré l’edat de poder passejar tot un matí...

El vermut

EL PRODUCTE El vermut De la freda Alemanya a les càlides terrasses del MediterraniEtimològicament, vermut prové de wermut, absenta en alemany, un ingredient imprescindible en la maceració, entre altres...

No caguis arengades, que són salades

EL PRODUCTE ArengadesNo caguis arengades, que són salades. Les sardines seques, peix objecteVolem estar prims, però mai secs com una arengada. Maltractem el tió perquè les allunyi de la festa. Les sardines...

L'oli

EL PRODUCTE L’oli Ens vantem de ser un país d’oli d’oliva, però som fills del llardSi preguntem quin és el greix alimentari distintiu dels catalans, la resposta serà ràpida i contundent: l’oli d’oliva. Però...

Bacallà

EL PRODUCTE Bacallà Va ser el peix de la Quaresma i avui és sinònim de festaSegons la llegenda, una princesa siciliana va exclamar mentre es menjava un gelat: “Llàstima que no sigui pecat!” Abans durant la...

Pollastre de luxe, llagosta de saldo

EL PRODUCTE POLLASTRE Hi va haver un temps en què era un luxe i la llagosta estava de saldoAquest pollastret nostre, tan quotidià, tan estimat, tan versàtil, però, ai las, tan poc preuat, va tenir un passat...

La col

EL PRODUCTE La col Un món saborós que, si no el cous bé, fa ferum de guerres mundialsÉs de les poques hortalisses que es menja a tot el món, i és per això que sempre hi he vist un món, un món rodó i ple de...

Torrons, a casa i a Cardedeu

EL PRODUCTE Torró Les cançons de Nadal són ben gastronòmiquesEl rabadà no vol anar a Betlem fins que no s’acabi l’esmorzar. Per Nadal matarem el gall i en donarem només un tall a la tia Pepa, la resta...

Un xató heterodox i universal

EL PRODUCTE Xató Per què gastar lletres?Per què gastar lletres escrivint “Brots d’escarola tendra, acompanyada de bacallà trencat amb els dits i amanit amb una salsa freda d’ametlles, nyores i oli...

Mongetes del ganxet

EL PRODUCTE Mongetes del ganxet La mongeta amb forma de ganxo que, al Vallès, es cull al novembreTinc les mongetes del ganxet ben arrelades al cap i als peus: a la memòria i al meu territori, casa meva, a...

'Street food'

EL PRODUCTE ‘Street food’ Furgonetes de menjar ambulant que els ‘hipsters’ anomenen ‘vans’ Quan jo era menuda al carrer venien xurros i/o castanyes. Eren menges antigues, senzilles i molt locals. Ara es...

Mai no ens entendrem: nosaltres som micòfils i ells micofòbs

1. EL PRODUCTE BOLETS Mai no ens entendrem: nosaltres som micòfils i ells micofòbs Som micòfils perquè adorem els bolets. No és pas comú. La majoria dels pobles són micòfobs, d’antic temen i rebutgen els...

La poma

EL PRODUCTE Poma Malgrat que és la fruita del pecat, no és la fruita més desitjada Eva no va mossegar pas una poma, sinó una fruita, no sabem quina. Sembla que l’error que ens ha acompanyat durant segles i...

Formatge artesà

EL PRODUCTE Formatge artesà La cultura dels formatges artesans a casa nostra és un fenomen recent Quan jo era menuda, a ciutat només es trobava formatge manxec. En les primeres excursions a Andorra vam...

Mil combinacions de recuit

EL PRODUCTE Recuit Si tornem a quallar el xerigot de fer mató, en surt el recuit Som un país que no ens agrada llençar. Valorem el que tenim i sabem donar segones oportunitats. El formatge n’és una mostra,...

Piruleta de llagostins

EL PRODUCTE Llagostins Si el mes té una R, com ‘setembre’, és garantia de bon mariscSetembre és el mes de la normalitat, de tornar a la monotonia. Sí. Però també és el mes de l’excepcionalitat, de dir “un...

Botifarra amb sucre, canyella i llimona

EL PRODUCTE Botifarra amb sucre L’estrella de les postres a les comarques del nord Aquest país nostre és singular, si més no culinàriament parlant. Tirant al nord fan un plat rocambolesc, combinant el...

Temps de ratafia

EL PRODUCTE Ratafia Un licor fet a casa A la ribera del riu Ter hi creixen nogueres. En trobem de formoses i d’escanyolides, però totes donen com a mínim tres nous per Sant Joan, que són les imprescindibles...

'Ratatouille'

EL PRODUCTE ‘Ratatouille’ La pel·lícula el va popularitzar aquí, però és quasi idèntic a la samfaina Els ingredients i l’elaboració del ratatouille i de la samfaina són pràcticament iguals, i coincideixen...

Menús de guerra

EL PRODUCTE Ous A la Guerra Civil també es lluitava per fer una truita de tant en tantVa haver-hi una època en què un ou era molt més que una caixa que s’obre i no es tanca, que una única cèl·lula, que la...

image-alt

El 'pisco'

EL PRODUCTE: ‘Pisco’ El ‘pisco’ serà la pròxima beguda de moda, cal tenir-ne unes nocions bàsiquesEl Perú i Xile es disputen la paternitat del pisco, el destil·lat de raïm. Tant és la mare que el va parir...

image-alt

Vols casar-te amb mi a Les Cols?

Busco candidat per celebrar un casament a Les Cols, a Olot. La meva demanda és per a un casament de conveniència, amb un objectiu definit: fer el banquet, dormir als pavellons i dinar, l'endemà, al...

image-alt

Menjar-nos Carvalho

Què puc fer aquest dimecres al vespre? Dubto entre dedicar-lo a llegir Vázquez Montalbán, anar a fer un còctel en una cocteleria emblemàtica de Barcelona o sopar en un clàssic de la capital, a Casa...

Solucions al malbaratament alimentari

Els diaris van plens de dades colpidores sobre el malbaratament alimentari. Si abans de llegir els articles teníem més o menys la consciència tranquil·la perquè acusàvem empreses distribuïdores d'aliments,...

< Anterior | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Següent >