Efímers 19/10/2014

El titular més estrany d’'El Mundo' (o els avantatges del Lorem Ipsum)

i
àlex Gutiérrez
2 min

BarcelonaEl diari 'El Mundo' patia aquesta setmana un dels malsons recurrents de molts dels qui ens dediquem a aquest ofici: publicava tota una pàgina amb text fals. En el que havia de ser una notícia –negativa, esclar– sobre Podem, va aparèixer, en canvi, l’inquietant titular “Zapatero aúpa a Leire candidata i encarece la hipoteca anuales”. El subtítol no ajudava, precisament: “El entonces primer edil presentó cinco cupones premiados de la considlunya”. I tota l’extensió de la notícia era una rastellera de frases inconnexes. El 'jackpo't de les errates.

Els textos falsos són pràctica habitual als diaris: es posen a les maquetes –les plantilles de les pàgines on hi redacta el periodista– per avaluar l’equilibri entre tinta i blanc. També per fer-se una idea de quanta lletra hi cap: sempre massa poca. Hi ha tres tipologies. Primera, el cèlebre Lorem Ipsum, un text que sembla llatí però no ho és. (O no del tot: és un extracte de Ciceró a la qual se li han tret síl·labes i lletres). La segona és la dels mandrosos. És l’escola Asdfddfdgfsdg, la cadena cacofònica que surt de colpejar el teclat amb la mà esquerra de manera aleatòria. Però els Asdfddfdgfsdg no són gaire aconsellables, perquè les repeticions capten massa l’atenció de la vista i costa de veure si la pàgina està ben dissenyada. La tercera tipologia és la d’'El Mundo': textos de notícies anteriors, mutilats i adulterats perquè es noti que no són bons. Però el risc és quedar curt i que, a simple vista, no es detecti i la pàgina salti tots els controls.

Podria haver estat pitjor. L’australià 'Financial Review' va arribar a imprimir una portada on la meitat de titulars eren text fals. En un d’ells, s’hi llegia: “El món està fotut”. I tant, camarades...

stats