EMPRENEM
Balears 01/10/2016

Innovació tecnològica contra les picades de meduses

Oboradar crea una app d’albiraments de grumers que ha rebut més de 1.500 descàrregues en tres mesos, la major part efectuades a les platges de Balears

i
Enric Culat
5 min

TRADICIONALMENT, LA MILLOR manera d’evitar les picades de meduses ha estat, senzillament, estar a l’aguait i adonar-se de la seva presència quan suren a l’aigua superficial de les costes o quan queden dipositades, en gran nombre, damunt de la vorera de les platges. Una altra bona manera d’aconseguir informació sobre les meduses consisteix a consultar-ne les pàgines web de diverses administracions públiques, la Creu Roja o els serveis de socorrisme de caire més local. El problema és que en la majoria d’aquests casos les dades solen ser incompletes o limitades a l’existència de personal tècnic especialitzat, però disponible només en determinades èpoques de l’any.

A PARTIR D’ARA, els banyistes disposaran d’una altra alternativa: una eina tecnològica innovadora que, si s’aprofita correctament, pot ser de gran utilitat per tal de prevenir les temudes picades a la pell. Es tracta d’una aplicació “social” per a dispositius mòbils, Oboradar, que té la funció d’observar, informar i publicar albiraments de grumers a les costes de Balears i de la Península, i tractar d’aconseguir que les platges siguin més segures, lliures de picades, mitjançant un mapa virtual amb icones explicatives.

L’APLICACIÓ ÉS GRATUÏTA i a l’abast de tots els usuaris, que en qualsevol moment poden fer una publicació per tal que tothom la pugui veure instantàniament. Les administracions, els serveis d’emergències i les organitzacions no governamentals també poden fer “albiraments oficials” per publicar avisos i recomanacions de caràcter general en un apartat reservat específicament per a ells, amb la intenció d’arribar així a un gran nombre de persones de manera ràpida i eficaç.

CADA ALBIRAMENT QUE es penja a l’aplicació queda reflectit en una icona, situada damunt d’un mapa de la zona geogràfica objecte d’interès. Aquesta icona anirà variant d’intensitat en funció de la quantitat de meduses albirades, el temps que fa que estan publicades a l’app i si aquesta observació ha estat feta a través d’un compte ‘oficial’ o d’un usuari particular. Les icones animades -en moviment- impliquen albiraments que han aparegut les darreres hores. Hi ha icones de color vermell, que poden ser de diferents tipus segons el percentatge de meduses observades -solitàries, bancs petits o bancs grans-, i icones de color taronja, corresponents a comptes de grumers verificats “oficialment”.

OBORADAR ÉS UN projecte desenvolupat per dos joves emprenedors: Gabriel García i Luis Ávila. El primer és un estudiant cantàbric de només 18 anys, creador i màxim responsable de la innovadora idea. El segon és un colombià especialitzat en informàtica i encarregat del desenvolupament d’aquesta aplicació mòbil. Gabriel García es considera a si mateix el “pare de la criatura” i explica que estiueja habitualment a Eivissa i Formentera, “un escenari perfecte per descansar, amb bon temps, platges meravelloses i aigües cristal·lines -diu encisat-, però amb un petit problema: la presència de meduses, que poden aparèixer en qualsevol moment en funció dels corrents, les ones i la temperatura de l’aigua”.

EN AQUEST “ESCENARI perfecte” però amenaçat pels grumers, es va començar a forjar la idea de Gabriel, cansat de pregar per no trobar-se’n gaires cada matí en arribar a la platja i de “temptar la sort” en entrar a l’aigua. Recorda que “cada estiu me’n picava una o altra i això, al final, vulguis o no, t’amarga el dia de platja”. Però tota paciència té un límit, i la de Gabriel García es va acabar a finals de l’estiu de l’any passat en tornar a Santander, la seva ciutat natal, quan va decidir que finalment hi havia de fer “alguna cosa”. Per això, va decidir crear una eina, senzilla però efectiva, per poder comprovar i diferenciar els llocs amb grumers d’aquells on no n’hi ha. D’aquesta manera va néixer Oboradar!

EL JOVE EMPRENEDOR vol deixar clar que no té res en contra de les meduses, a part de les picades, és clar, i diu que són uns animals “preciosos” que, a més, juguen un paper “fonamental” per als nostres ecosistemes marins. Sigui com sigui, l’aplicació es va posar en marxa a mitjan mes de juny i des de llavors ja ha rebut més de 1.500 descàrregues, la majoria procedents de les platges de les Balears, però també de la Península, la costa catalana i el litoral del llevant peninsular i del cantàbric.

PER FER SERVIR l’aplicació, els usuaris han d’anar a Google Play o a l’App Store, descarregar-la i després registrar-s’hi. Fetes aquestes passes, l’aplicació està llesta per publicar o observar albiraments d’altres usuaris. A més, es poden valorar altres albiraments amb ‘likes’ o ‘dislikes’. L’aplicació encara no està preparada per als dispositius de Windows Phone, però els creadors d’Oboradar treballen perquè els usuaris d’aquesta plataforma gaudeixin ben aviat dels seus serveis.

L’APLICACIÓ DISPOSA D’UN apartat de caire més divulgatiu en el qual es facilita informació de les deu espècies de grumers més comunes a les costes espanyoles, des de l’abundant però inofensiu Velella velella -molt freqüent a la primavera-; el Cotylorhiza tuberculata -freqüent entre finals d’estiu i principis de tardor- fins al Pelagia noctiluca, de coloració translúcida i present a les costes de la Mediterrània al llarg de tot l’any i que en contacte amb la pell produeix urticària i edemes. Una altra pàgina de l’aplicació dóna diversos consells en el cas de patir una picada, com per exemple emprar pinces o guants, rentar la ferida amb aigua de mar, aplicar-hi gel, etc., i per descomptat acudir al metge si el dolor persisteix.

“CADA ESTIU N’HI ha milers de banyistes afectats. Només a Catalunya l’any passat es van produir unes 10.000 picades de meduses, amb problemes greus de salut entre el 5 %i el 10% dels casos”, informa Gabriel García, que cita fonts de la Unitat de Toxicologia de l’Institut de Ciències de la Mar (ICM). Recorda també que l’Hospital Clínic de Barcelona he creat recentment la primera unitat mèdica per tractar les picades de grumers. A les Balears, la Conselleria de Medi Ambient, el SOCIB, l’Imedea i l’IEO treballen des de fa anys en campanyes d’identificació d’espècies, neteja i sistemes de predicció operacionals, com els emprats el mes de maig en la campanya Pelagia-16, que va tenir com a objectiu principal analitzar la proliferació de grumers a les costes de Balears gràcies a les feines realitzades a bord del catamarà oceanogràfic del SOCIB. Les xarxes socials d’Oboradar -Facebook, Twitter, Instagram i Linkedin- comparteixen cada dia molta informació sobre la seva aplicació, sobre les meduses i, en general, sobre la divulgació de les ciències marines. “Aquest estiu, i pel que nosaltres hem detectat, la presència de meduses no ha estat tan significativa com altres anys, però convé no abaixar la guàrdia”, puntualitza el responsable d’Oboradar.

PER ARA, L’APLICACIÓ, que els seus creadors encara consideren “un prototip”, només està disponible en espanyol, però pròximament s’hi incorporaran altres idiomes, a més de diverses millores tecnològiques amb notificacions i missatges directes per als usuaris que es troben a la zona, avisos i altres serveis. Un dels objectius del projecte és la captació d’usuaris nous, amb la qual cosa justifiquen la seva funció d’eina “social”. També s’estudia la possibilitat d’ampliar els albiraments a altres espècies, a banda dels grumers. La idea, amb vista al futur, és comercialitzar Oboradar i fer-ne un pla empresarial, oferint a les empreses l’opció de promocionar-se a través de l’aplicació. Les costes de Balears, tant per la presència de grumers com per la seva important ocupació turística, figuren entre les “principals prioritats” del creixement d’Oboradar. Per això, l’estiu vinent, si tot va com està previst, el projecte es presentarà “oficialment” a les Illes. García diu que “encara que siguem joves i amb poca experiència, nosaltres ja ens consideram emprenedors. És genial veure néixer un projecte i poder-lo desenvolupar a poc a poc. Encara no som pare, però deu ser com tenir un fill i després veure’l créixer”, argumenta amb satisfacció aquest jove cantàbric convertit a la causa de l’emprenedoria. I tot gràcies als seus estiuejos a les Pitiüses. Més info a http://oboradar.com/

stats