Societat 30/09/2017

Les oportunitats de ‘negoci verd’ derivades del canvi climàtic

El campus de la UIB acollirà la propera setmana la jornada ECO4CLIM17 amb un concurs d’idees i pime que aposten de manera decidida per la sostenibilitat ambiental

i
Enric Culat
6 min

Un experiment amb biochar (carbonet o carbó vegetal) que s’enriqueix amb compost i altres microorganismes a través d’un sistema de piròlisi i que serveix per fertilitzar els sòls massa pobres o sense nutrients; una xarxa de mobilitat i transport amb cotxe elèctric amb zero emissions de CO2 a l’atmosfera; mètodes de bioconstrucció basats únicament en l’arquitectura sostenible i l’eficiència energètica o un complex d’ ecoresort fonamentat en l’agroturisme, l’economia circular, productes de proximitat, energia renovable, depuradora natural i altres sistemes de respecte pel medi ambient. Són alguns dels projectes que a Mallorca optaran al premi del concurs Climate Champions, basat en idees i pime que ajudin a lluitar contra el canvi climàtic, que es presentaran el proper 4 d’octubre al campus de la UIB en el transcurs de la jornada ECO4CLIM17, que es du a terme en una quarantena de ciutats de tot el món, per primer cop també a Palma.

Des de 2015 s’organitza, a escala internacional, la Setmana Global d’Economia Verda i Moviment pel Clima, amb l’objectiu d’impulsar projectes d’ecoemprenedoria que proporcionin solucions de ‘negoci verd’ per tal d’afrontar els reptes derivats del canvi climàtic. Aquesta Setmana Global tindrà lloc del 16 al 22 d’octubre a 38 ciutats de 22 països i està coordinada per Emprenedores por el Clima, una associació espanyola sense ànim de lucre nascuda per encoratjar els emprenedors i les pime per tal que apostin per l’economia verda. A Mallorca la Setmana se circumscriu a dia 4 d’octubre mitjançant una jornada que coordina Logicament, una entitat especialitzada en el foment de projectes ambientals i la interconnexió de xarxes d’economia verda i el compliment dels objectius de desenvolupant sostenible de les Nacions Unides. A més de la presentació d’idees i empreses que ajudin a combatre el canvi climàtic, la jornada ECO4CLIM17 inclourà una taula rodona que començarà a les 16.30 h a l’Aula de Graus de l’edifici Ramon Llull de la UIB, amb la presència de Xavier Pastor, fundador de Greenpeace Espanya; Joan Groizard, director general d’Energia i Canvi Climàtic; Pau de Vilchez, professor de Dret de la UIB; Maria Pinya, directora de Triodos Bank a Mallorca, i Carlos Alonso, CEO de Meteoclim, una start-up especialitzada en l’extracció d’oportunitats empresarials vinculades als reptes locals relacionats amb el canvi climàtic.

Logicament, coordinadora a Mallorca

Mar Muñoz i Irene Carbó són les coordinadores i organitzadores d’ECO4CLIM17 a Mallorca, a través de Logicament, una start-up que va néixer fa un any i mig amb un pla de negoci enfocat cap a una xarxa d’edificació sostenible però que amb el temps ha anat derivant com una promotora especialitzada en projectes de sostenibilitat ambiental. Ambdues expertes destaquen el fet excepcional de la realització, per primer cop a les Balears, d’un esdeveniment vinculat específicament al foment de l’ecoemprenedoria, l’economia verda i les oportunitats de negoci que es puguin derivar del procés de canvi climàtic. En aquest sentit, expliquen que fins ara no s’ha fet cap cens “fiable” d’ecoempreses i per això reclamen que haurien de ser les cambres de comerç les encarregades de fer-lo, cosa que animaria altres emprenedors a apostar per aquest tipus de negoci verd fonamentat en el desenvolupament sostenible i la lluita contra el canvi climàtic. Recorden, això no obstant, l’existència de diverses entitats, vinculades d’alguna manera, com la Xarxa d’Economia Alternativa i Solidària (REAS Balears), el Centre per a la Gestió Ètica de l’Empresa (Eticentre), la Xarxa de Sobirania Energètica de Mallorca (XSEM) -que alhora engloba altres entitats, associacions i ONG de caire ecologista i de respecte pel medi ambient- i algunes empreses especialitzades en el foment de l’ecologia, l’estalvi energètic i l’economia col·laborativa.

Mar Muñoz és enginyera d’edificació sostenible. Després d’anys d’activisme i voluntariat ecologista, va decidir crear Logicament per promoure projectes ambientals. “Creim que és important donar visibilitat a l’existència d’empreses que no només són respectuoses amb el medi ambient, sinó que intenten formar part d’aquest canvi de model cap a una societat més ecològica i justa. També consideram important -apunta Muñoz- mostrar als empresaris i ciutadans que el desenvolupament econòmic i sostenible estan estrictament lligats, i que el negoci del futur serà verd o no serà”. Per part seva, Irene Carbó és facilitadora especialitzada en el disseny sostenible i la promoció de processos de canvi socioeconòmics que ella denomina “més justos”. Explica que l’objectiu d’ECO4CLIM17 “és veure com podem convertir els reptes que ens planteja el canvi climàtic en oportunitats de negoci i crear així una economia sostenible mediambientalment, cosa que és necessària, de cada vegada més”, hi insisteix Carbó.

Crear un entramat de negocis

Reduir les emissions de CO2 és un dels objectius principals dels ecoemprenedors, però no és l’únic. En aquest sentit, les dues representants de Logicament coincideixen en l’argumentació que cada un de nosaltres, per separat, no ajudarem a “salvar el planeta” (en relació amb els efectes provocats pel canvi climàtic), però sí que hi podem contribuir de manera “conjunta i transversal”, creant un entramat de negocis d’arquitectura sostenible, de mobilitat sense contaminants, d’estalvi energètic, de productes ecològics, etc. “Són sectors que s’han d’entrellaçar entre si per configurar una xarxa d’empreses més potents, i alhora rendibles, fonamentades sempre en els valors de la sostenibilitat, l’ecologisme i la solidaritat”, segons coincideixen les organitzadores d’ECO4CLIM17 a Mallorca.

“Avui en dia s’ha demostrat que el desenvolupament sostenible i l’economia han d’anar de la mà. Els consumidors valoren aquests aspectes, no només pels seus valors mediambientals, sinó perquè creen negoci i el futur va cap aquí”, argumenten les dues expertes, que a més recalquen, amb vista a la trobada del proper dimecres, que el camí de l’economia verda “no només és possible, sinó que ja l’estam fent. Es tracta, doncs, de compartir ciència i coneixements, experiències, i crear una major consciencia a través d’un entramat de xarxa internacional”. Una de les majors dificultats que es troben els ecoemprenedors, afegeixen Muñoz i Carbó, és la manca de finançament, que els impedeix avançar. “Per això, aquestes empreses necessiten donar-se a conèixer i poder explicar les solucions que volen aportar”, conclouen.

ECO4CLIM17 té el suport endorsed initiative de les Nacions Unides a través de la Cimera del Clima COP23, que tindrà lloc a la ciutat alemanya de Bonn entre els dies 6 i 7 de novembre. El guanyador global del concurs Climate Champions podrà participar en aquesta cimera i presentar el seu projecte davant una audiència internacional de primer nivell. Els ecoemprenedors i pime que presentin les millors solucions de negoci i demostrin el seu potencial per afrontar el canvi climàtic a Mallorca optaran a diversos premis atorgats per diferents patrocinadors participants en la jornada: Sozialmas regalarà un curs de gestió de xarxes socials per a empreses i Fàbrica Ramis obsequiarà amb sis mesos d’accés gratuït al seu espai de coworking a Inca perquè les idees empresarials ‘verdes’ tinguin un lloc per poder-se desenvolupar i créixer. Tots els projectes i idees s’han pogut presentar fins ahir divendres, però no tots els inscrits passaran a la final de dia 4. Des de l’equip de Logicament s’ha fet una primera selecció dels que tenen més possibilitats. Posteriorment, un jurat de cinc persones -compost pels membres participants en la taula rodona- escolliran els ecoemprenedors i pime guanyadors del concurs, dividit en les categories d’idees i projectes. Des de l’organització expliquen que s’hi han presentat propostes procedents de molts sectors: bioconstrucció, conscienciació ambiental, mobilitat, aquaponia (sistemes de reg sostenibles per a l’agricultura), ecoturisme i agricultura biològica, entre d’altres.

Més informació d’ECO4CLIM17 a http://eco4clim17.ecopreneurs4climate.org/participa/.

GLOSSARI DE L’ECOEMPRENEDOR

‘Negoci verd’ és un projecte empresarial que té l’objectiu de mitigar els efectes del canvi climàtic i desenvolupar pràctiques absolutament respectuoses amb el medi ambient i no de Greenwashing, un terme emprat per descriure activitats “d’aparença mediambiental” en la presentació dels seus productes i serveis.

‘Responsabilitat Social de les Empreses (RSE)’ és la integració voluntària de l’empresariat, més enllà de les seves obligacions legals, en diverses operacions comercials que estan vinculades a preocupacions i compromisos socials i ambientals.

‘Construcció bioclimàtica’ és una edificació que per les seves característiques específiques de disseny i orientació faciliten un nivell adequat de confort amb una aportació mínima o nul·la d’energia suplementària.

‘Permacultura’ és un principi de disseny social (agrícola, polític i econòmic) basat en els patrons i les característiques de l’ecosistema natural.

‘Economia circular’ és la intersecció dels aspectes ambientals i econòmics. Actualment és una de les iniciatives emblemàtiques de l’Estratègia Europa 2020, que pretén generar un creixement intel·ligent, sostenible i integrador.

‘Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)’ són les mesures encaminades a la protecció del planeta, l’erradicació de la pobresa i altres valors defensats des de les Nacions Unides i classificats en 17 Objectius Mundials als quals el 2015 es varen comprometre un total de 197 líders de tot el món.

‘Llei de canvi climàtic’, com la que pretén impulsar el Govern de les Illes Balears i que a les Illes tindrà com a objectiu, d’una banda, reduir les emissions de CO2 i augmentar la producció de renovables i, de l’altra, preparar el territori per als efectes del canvi climàtic. El Govern vol que l’any 2050 hi hagi, a l’Arxipèlag, un 0% d’emissions de CO2.

stats