Opinió 26/12/2015

Quan NOMÉS són sempre MASSA...

Estem parlant d’un tema tan seriós com el de la conducció sota els efectes de l’alcohol i que és malauradament encara la primera causa d’accidents mortals a la carretera

i
Marc Ballestà
2 min

Existeixen molts esports de risc, alguns de força estrambòtics i que qüestionen l'evolució de l’espècie humana i altres que encara que mai ho diries i s’hi van tornant poc a poc gracies als grans avenços tecnològics de la nostra societat . D’aquí res, sortir a passejar pel carrer serà poc més que una aventura intentant evitar que et caigui un dron al cap. Però bé, darrerament l’esport de risc que m’està deixant més preocupat se sol fer des del sofà, o ben assegut a una cadira. I aquest no és un altre que intentar entendre en quina societat vivim llegint els titulars de la premsa.

Dic això perquè fa poc n’he llegit un que m’ha deixat molt preocupat. Un mitjà de comunicació publicava el passat dimarts 22 una notícia amb el següent titular: “Només dues detencions en la primera setmana de controls” i continua “El cos de Policia enxampa únicament dues persones per infringir la seguretat del trànsit estant begudes”.

Potser és que ja m’he tornat d’una raça a part (que no ho descarto) però en llegir aquell titular, el calfred que em va recórrer tot el cos (i espero que no fos l’únic a qui li passés) feia molt de temps que no el sentia. No em puc arribar a imaginar quina pot ser la intenció darrere aquest titular. Estem parlant d’un tema tan seriós com el de la conducció sota els efectes de l’alcohol i que és malauradament encara la primera causa d’accidents mortals a la carretera. Una imprudència, bé una imprudència no, un delicte, que malauradament es va repetint recurrentment i que crec que “banalitzar-la” d’aquesta manera en un titular d’un diari em sembla molt perillós. Perillós i de mal gust tenint en compte els drames familiars que hi pot haver darrera d’aquestes situacions.

A més, la justificació d’usar el concepte “només” o “únicament” en un tema tan greu com aquest, el trobem en el cos de l’article, on s’expressa “la mateixa setmana anterior nou persones eren detingudes per agafar el cotxe sota els efectes de l’alcohol”.

Permeteu-me una mica de demagògia i que ho porti fins a un extrem absurd (però a vegades aquesta és la única forma de percebre l’autèntica magnitud de la tragèdia). Què us semblaria el següent titular: “Només dos morts a Palestina en la primera setmana de celebració del Yon Kippur” i que a més la justificació en el cos de l’article fos “la mateixa setmana anterior nou persones van morir als enfrontaments a la Franja de Gaza”. Segurament en aquest cas estaríem tots força escandalitzats i ja s’hagués demanat una rectificació pública al mitjà.

És veritat que en aquest cas no hi ha hagut cap mort, però la banalització del fet i, el que és més greu, que la societat ho accepti com a normal, ens ha d’obligar a fer una reflexió profunda que alguna cosa no estem fent bé. Mitjans de comunicació, institucions públiques i tots els implicats en l'"educació" de la societat hauríem d'estar força preocupats que aquestes situacions succeeixin.

stats