02/08/2015

La primera estrella de la tele

2 min
La primera estrella de la tele

És molt possible que no us hàgiu preguntat mai qui va ser la primera persona del món que va sortir a la tele. Però el fet és que sí que hi ha un home que té aquest honor. És William Taynton. El William era un bon noi que treballava sota el pis de John Baird. Baird era un escocès nascut el 1888 que des dels 13 anys tenia curiositat per investigar els sistemes remots de fotografia. Va estudiar enginyeria elèctrica i a partir del 1922 va investigar mètodes per aconseguir la reproducció de la imatge sense la utilització de cables. Després de cremar-se una mà i provocar diverses explosions al seu taller de Hastings, el propietari del local el va fer fora. Baird es va traslladar al Soho de Londres i va persistir en el seu invent.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

El 1925 van començar els seus avenços més significatius. El 2 d’octubre va aconseguir captar i reproduir a l’altra banda de l’habitació la imatge de trenta línies, en escala de grisos i cinc imatges per segon, d’un ninot de ventrilòquia que es deia Stooky Bill. Quan va veure que funcionava va baixar corrents al carrer i li va demanar a l’empleat d’una oficina de sota de casa que pugés a ajudar-lo. Era un noi de vint anys. El William Taynton. Baird volia comprovar si un rostre humà es veuria igual que el ninot. I així va ser. S’acabava de convertir en el primer rostre de la televisió. La fotografia que il·lustra l’article és el resultat d’una prova posterior davant de testimonis. La imatge és precària i fins i tot terrorífica. Sembla l’ecografia d’un espectre. La va captar el prestigiós fotògraf de l’època James Lafayette. De fet, aquesta és la primera foto que captura una imatge televisiva. La imatge està exposada ara al Victoria and Albert Museum de Londres. Baird va intentar que el seu invent tingués repercussió. Va presentar-se a la redacció del Daily Express i l’editor el va fer fora: “Per l’amor de Déu! Aneu a recepció i desfeu-vos d’un llunàtic que diu que ha inventat un aparell molt estrany! Aneu alerta, que pot tenir una navalla!”

El 26 de gener del 1926 John Baird va repetir l’experiment davant dels membres de la Royal Institution i d’un reporter de The Times. Ho va fer al seu taller, al número 22 de Frith Street del Soho de Londres. Aquella vegada ja va aconseguir reproduir dotze imatges i mitja per segon. L’endemà The Times publicava la crònica de la proesa. Quan William Taynton pujava les escales d’aquell pis del Soho poc es devia imaginar que aquell camí el portaria a ser el pioner de les estrelles de la televisió.

stats