L'ICF finança 799 empreses per un import de 307 milions d'euros el primer semestre d'aquest any

El nombre de préstecs i avals s’incrementa un 6% respecte al mateix període del 2015. El 97% de les empreses destinatàries d’aquest finançament són pimes i emprenedors

Ara
2 min
L'ICF finança a 799 empreses per un import de 307 milions d'euros el primer semestre d'aquest any

BarcelonaL’Institut Català de Finances (ICF) ha facilitat l’accés al finançament, a través de préstecs i avals, a un total de 799 empreses per un import de 307,4 milions d’euros, durant el primer semestre de 2016. El 97% de les empreses destinatàries d’aquest finançament són pimes i emprenedors.

El nombre de préstecs i/o avals concedits per l’entitat financera pública catalana ha crescut un 6% respecte del mateix període de l’any anterior, fins a les 1.174 operacions. També ha crescut un 2% el nombre d’empreses finançades, mentre que el volum de finançament agregat ha estat un 11% inferior. L’import mitjà per operació ha estat de 262.000 euros. Gràcies a aquest finançament s’han pogut crear i/o mantenir més de 33.000 llocs de treball.

El 86% del volum d’inversió creditícia s’ha destinat a finançament nou, enfront del 82% del 2015. El nombre d’operacions de refinançament s’ha reduït de gener a juliol i ja només representa el 14% del volum de l’activitat.

Pel que fa a l’àmbit territorial, el 82% del volum de finançament formalitzat ha estat a l’àrea metropolitana de Barcelona, en línia amb el pes de la demarcació sobre el PIB català. Per import, la segueixen la demarcació de Girona (19 milions d’euros), la Catalunya Central (12 milions d’euros) i Lleida (7 milions d’euros). Per nombre d’operacions, per darrera de l’àrea metropolitana se situen la Catalunya Central (89 préstecs i/o avals), Lleida (82 préstecs i/o avals) i Girona (77 préstecs i/o avals).

Durant el primer semestre de l’any, l’entitat financera pública catalana ha activat i renovat, entre d’altres, diverses línies de finançament per a l’economia social –en col·laboració amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies–, per a emprenedors, autònoms i comerços –amb el Departament d’Empresa i el de Treball–, i per a pimes del sector primari –amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació–. També ha activat una línia de cofinançament per a l’emprenedoria corporativa, conjuntament amb ACCIÓ, i n’ha creat una de nova amb el BBVA per cofinançar a les comunitats de regants catalanes.

En total aquest any 2016, l’ICF posa a disposició del teixit empresarial català més de 700 milions d’euros de finançament. L’ICF va a buscar aquests recursos als mercats, per la qual cosa no provenen dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya. El balanç i l’activitat de l’ICF no agreguen dèficit ni deute a l’administració catalana.

Indicadors i resultats

En el primer semestre de l’any, el grup ICF ha obtingut uns resultats positius de 6,8 milions d’euros abans d’impostos, en línia amb el pressupost.

A 30 de juny, l’ICF presenta uns alts nivells de solvència (32,4%) respecte del coeficient requerit al sector financer (8,6%) gràcies, entre altres mesures, a la reinversió dels beneficis. L’entitat presenta una ràtio de morositat del 14,6% i una ràtio de cobertura del 81%.

stats