Internacional 26/12/2011

Els 8 interrogants que ens deixa el 2011 al món

La revista 'Time' va escollir un manifestant com a personatge de l'any. I és que el 2011 ha estat l'any dels indignats, de les revoltes àrabs i de la reformulació d'Europa. Els canvis que hi ha hagut deixen incògnites sense resoldre

Ariadna Matamoros
3 min
Un manifestant del campament 'Occupy London Stock Exchange' / AFP

Barcelona1. Revoltes al món àrab: De primavera a hivern islamista?

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les revoltes al món àrab han acabat amb el règim de Ben Ali a Tunísia, Hosni Mubàrak a Egipte i Muammar al-Gaddafi a Líbia. Les eleccions a Tunísia van donar la victòria al partit islamista Ennahda. Després els Germans Musulmans van guanyar a Egipte i, a Líbia, el Consell Nacional de Transició va dir que aplicarà la llei islàmica. Els sistemes polítics d'aquest països poden evolucionar cap a models islàmics moderns, com el turc, o derivar cap a l'extremisme com el model iranià o de l'Aràbia Saudita.

2. Fukushima: Hi ha alternativa a l'energia nuclear?

El terratrèmol i tsunami que va assolar el Japó el març va provocar una crisi nuclear al país amb l'explosió a la central nuclear de Fukushima. L'accident va obrir de nou el debat sobre la seguretat de les centrals nuclears però encara ara molts països defensen aquesta font d'energia per la seva baixa emissió de diòxid de carboni i com a manera d'afavorir una menor dependència energètica exterior (sobretot del petroli).

3. La UE dels 27 es trenca: El nou Tractat ajudarà Europa a sortir de la crisi?

La crisi del deute que viuen els països europeus ha fet que els governants dels estats membres, liderats per l'eix franco-alemany, hagin decidit reformular la Unió Europea amb un nou tractat. El Regne Unit, però, s'ha quedat fora. S'haurà de veure si la negociació a 26 sobre el nou text salva l'euro i aconsegueix evitar l'Europa a dues velocitats.

4. La mort de Bin Laden: Com queda l'amenaça terrorista?

La mort de Bin Laden va ser una medalla per a Barack Obama i va posar fi al símbol del terrorista més temut per a Occident. L'acció antiterrorista de les potències occidentals ha debilitat la cúpula d'Al-Qaida, però les faccions de l'organització caminen soles i duen a terme un altre tipus d'atemptats menys espectaculars que l'11-S, però que continua amenaçant Occident.

5. 'Indignats': Les protestes dels joves han calat en el discurs polític?

Els indignats de tot el món, des de Catalunya als Estats Units, passant per Grècia o Israel, han sortit al carrer per demanar millores socials i per reclamar als polítics una “democràcia real” que representi tothom. En els propers anys i tenint en compte que el final de la crisi no és proper, caldrà veure si els ciutadans prenen de nou els carrers i si els polítics responen a la crida ciutadana amb una nova manera de fer política, deixant enrere la corrupció i els favoritismes.



6. Àfrica: Processos de pau que s'encallen en el caos?

Mentre Àfrica del nord es revolta, alguns països de la resta del continent lluiten per sortir del caos tribal i assolir la pau després de diverses guerres civils. Els processos de pau en marxa al Sudan, Costa d'Ivori o la República Democràtica del Congo s'han estancat en nous capítols de violència entre fraccions tribals rivals. A aquest panorama s'hi afegeix la fam a la banya d'Àfrica i la insostenible situació a Somàlia, que està causant la fugida de milers de refugiats cap al camp de Dadaab, Kènia.

7. La detenció de DSK i el final de la socialdemocràcia. Torna el populisme?

La detenció de DSK va acabar amb la carrera política de l'exdirector gerent del FMI, candidat socialista favorit a batre Nicolas Sarkozy a les properes eleccions presidencials franceses. Després de la victòria de Mariano Rajoy a Espanya, dels 27 estats membres de la Unió Europea només quatre tenen executius socialdemòcrates. La crisi del deute ha decantat la balança cap a la dreta i en els últims dos anys sis països han canviat el color del seu govern. El blau domina a tot Europa i els partits d'extrema dreta milloren resultats.

9. Primàries republicanes als Estats Units: Qui serà el candidat que s'oposarà a Obama?

El 2011 deixa oberta la incògnita de qui serà el candidat republicà que s'enfrontarà a Barack Obama en les eleccions presidencials del 2012. L'exgovernador de Massachusetts Mitt Rommey i el polític veterà Newt Gingrich es perfilen com a favorits, però no serà fins el mes de gener a Iowa que se sabrà el pes popular de cada aspirant. La cursa per la Casa Blanca serà dura per als demòcrates, que ja van rebre un dur revés a les eleccions legislatives del novembre, en què els republicans van arrasar en ambdues càmeres.

stats