DRETS HUMANS
Internacional 09/04/2015

Acomiadat un policia dels EUA per haver mort un negre desarmat

Un vídeo revela que l’agent va disparar 8 trets a l’home, que fugia

M. S. Schmidt / M. Apuzzo
3 min
Acomiadat un policia dels EUA per haver mort un negre desarmat

WashingtonDecisió fulminant. La policia ha expulsat del cos un agent blanc acusat d’haver mort a trets un ciutadà negre després que es fes públic un vídeo en què se’l veu disparant per l’esquena a un home aparentment desarmat. Els fets van tenir lloc dissabte a la localitat de North Charleston, a l’estat nord-americà de Carolina del Sud, però no va ser fins dimarts a la nit (matinada de dimecres a Catalunya) que van transcendir.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’oficial, Michael T. Slager, de 33 anys, va assegurar en un primer moment que havia disparat en defensa pròpia perquè havia temut per la seva vida, ja que l’home havia tret una pistola durant una discussió per qüestions de trànsit. Un vídeo gravat a través d’un telèfon mòbil, però, mostra el policia disparant fins a vuit vegades contra l’home, identificat com a Walter L. Scott, de 50 anys, mentre fugia. L’alcalde de North Charleston va anunciar els càrrecs estatals en una conferència de premsa dimarts a la nit.

El tiroteig es va produir després que l’oficial Slager detingués el conductor d’un Mercedes-Benz amb un far trencat, d’acord amb els informes de la policia. Scott va aconseguir sortir del vehicle i va fugir corrent pels carrers. El policia el va perseguir i, en un jardí, va disparar la seva arma elèctrica Taser, que s’utilitza per aturar i atordir, però el ciutadà va continuar corrent. Poc després Slager va informar a través de la seva ràdio: “Disparats trets i el subjecte ha caigut. M’havia pres la Taser”, segons recullen els informes recollits per a la investigació.

Versió contradictòria

Però les imatges del vídeo, captades per un vianant anònim i proporcionades al New York Times per l’advocat de la família Scott, mostren una història ben diferent. Després del tret, el policia posa les manilles a la víctima, que ha caigut a terra en un bassal de sang, i fins i tot es veu com deixa caure un objecte que havia anat a buscar al lloc on es va iniciar la discussió de trànsit, potser per intentar alterar l’escena del crim. No obstant, l’agent havia afirmat en un informe que havia auxiliat Scott.

“Quan t’equivoques, t’equivoques”, va dir l’alcalde, Keith Summey, durant la conferència de premsa. “I si prens una mala decisió, no importa si ets darrere de l’escut o simplement ets un ciutadà de carrer, has de fer front a aquesta decisió”. Si prosperés el procés judicial, el fiscal podria demanar una sentència condemnatòria de cadena perpètua o pena de mort, fins i tot, segons va detallar Summey en la seva compareixença informativa.

Per la seva banda, la família de la víctima va apuntar que Scott hauria optat per fugir per por que la policia descobrís que no havia pagat la manutenció dels seus fills. A l’home l’havien detingut una desena de cops, sobretot perquè no estava al corrent de la pensió als menors, així com per algun assalt.

El nou tiroteig contra un ciutadà negre arriba després d’altres casos controvertits que han posat sobre la taula la utilització de la força letal per part d’agents de policia a Nova York, Cleveland, Ferguson, Missouri i altres llocs dels Estats Units. En aquests escenaris, les morts han desencadenat un debat nacional sobre si la policia s’excedeix en l’ús de la força, sobretot quan s’actua contra homes negres.

Un grup de treball de la Casa Blanca ha recomanat una sèrie de canvis en les polítiques de la policia de la nació i el president Obama va enviar el fiscal general, Eric H. Holder Jr., a ciutats de tot el país per intentar millorar les relacions de la policia amb els barris on viuen minories ètniques. North Charleston és la tercera ciutat més gran de Carolina del Sud, amb una població d’aproximadament 100.000 persones. Els afroamericans representen prop del 47% dels residents, i els blancs, el 37%. Per contra, al departament de la policia, vuit de cada deu agents són blancs, segons dades del departament de Justícia del 2007, el període més recent disponible.

stats