Síria
Internacional 30/06/2012

Acord a Ginebra per crear un nou executiu de transició a Síria format per govern i oposició

Els Estats Units i Rússia es posen d'acord en un procés que no deixa clar el futur d'Al-Assad. Moscou es nega a demanar la sortida forçada del president

Ara
1 min
L'emissari internacional Kofi Annan i el ministre d'exteriors rus, Sergei Lavrov / EFE

BarcelonaL'emissari internacional per Síria, Kofi Annan, ha anunciat aquest dissabte l'acord del Grup d'Acció sobre Síria per donar suport a un govern de transició d'unitat nacional amb poders executius complerts.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els ministres d'exteriors dels països membres han aconseguit llimar les diferències per arribar a aquest acord, que s'ha fet esperar especialment per les divergències entre Rússia i els Estats Units.

L'acord contempla un executiu format per membres de l'actual govern i de l'oposició. Això deixa l'èxit d'una possible transició democràtica en mans de la bona voluntat de les dues parts, especialment tenint en compte que Rússia s'ha negat a demanar que es forci al president Al-Assad abandonar el poder. L'oposició siriana ha deixat clar en diverses ocasions que no contemplen una transició que no passi per fer fora el president del seu càrrec.

En aquest sentit, Kofi Annan ha dit que "són els sirians els que han d'escollir el futur d'Al-Assad". Per avançar en aquest sentit, l'emissari ha dit que els països membres del Grup d'Acció faran servir la seva influència sobre govern o oposició per demanar la sortida del president.

Annan ha anunciat que no s'ha decidit el calendari a seguir per implementar l'acord, i que ho deixa en mans d'oposició i govern.

stats