AFGANISTAN
Internacional 06/12/2011

Més de 50 morts en un atemptat suïcida contra un santuari xiïta a Kabul

Un artefacte ha explotat en una mesquita al sud de la capital de l'Afganistan. Les víctimes celebraven una festa religiosa xiïta. Es tracta del primer atac sectari d'aquestes característiques al país des de la fi del règim talibà

Agències
2 min
Víctimes de l'atemptat a Kabul. AFP

BarcelonaAlmenys 54 persones haurien mort en dos atemptats suïcides a l'Afganistan aquest dimarts. Un artefacte ha explotat en una mesquita al sud de Kabul i ha fet una cinquantena de morts. Les víctimes s'havien congregat al temple per celebrar la festivitat de l'Aixura, la festa musulmana xiïta que commemora la mort de d'Al-Hussayn ibn Alí, nét del profeta Mahoma.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Es tracta del primer atac sectari d'aquestes característiques a l'Afganistan des de la fi del règim talibà fa una dècada. El General Abdul Zahir, cap de divisió d'investigació criminal del Departament de la Policia de Kabul, ha dit que l'atac havia deixat també més de 100 ferits, molts d'ells en estat crític, i temia que el balanç de morts augmentaria.

Segons el president afganès, Hamid Karzai, es tracta d'una violència sectària sense precedents. Karzai, reunit amb la cancellera alemanya Angela Merkel aquest dimarts, ha declarat que mai s'havia produït un atac contra una mesquita durant una festa religiosa xiïta tan important.

Almenys quatre persones més haurien mort en un altre atemptat amb artefactes explosius contra pelegrins xiïtes a Mazar-e-Sharif, al nord del país, segons informa el canal de televisió local Tolo.

La resposta a la Conferència de Bonn

L'atemptat arriba un dia després de la Conferència de Bonn, on 85 persones es van reunir a la localitat alemanya per acordar el futur del país asiàtic després de la retirada de tropes de l'ISAF el 2014. El president afgà, Hamid Karzai, va insistir en la necessitat de perllongar les ajudes a Kabul. Com a resposta va obtenir el compromís de l'Aliança de supervisar la transformació de l'Afganistan fins al 2024 i ajudar econòmicament el seu govern, malgrat que no s'han estipulat les mesures i ajudes concretes.

stats