Iran
Internacional 08/01/2012

Un Ahmadinejad aïllat per Occident comença una gira a l'Amèrica Llatina per buscar aliats

El president iranià visita Veneçuela per garantir el suport de Caracas en el seu pols nuclear amb els Estats Units. Les relacions de Teheran amb Washington passen un moment molts tens per l'amenaça iraniana de tancar l'estret d'Ormuz

Agències
1 min
El president de l'Iran, Mahmud Ahmadinejad / REUTERS

CaracasEl president de l'Iran, Mahmud Ahmadinejad, ha iniciat aquest diumenge la seva gira de cinc dies per l'Amèrica Llatina que el portarà a Veneçuela, Nicaragua, Cuba i l'Equador.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El viatge comença a Caracas i té l'objectiu d'enfortir les relacions amb els quatre països després del setge econòmic que occident imposa a Teheran per fer front al seu programa nuclear. Els Estats Units veuen la gira llatinoamericana d'Ahmadinejad com una cerca "desesperada" de suport d'un règim "aïllat" i ha avisat als països de la regió dels riscs financers de negociar amb l'Iran.

Al desembre, el Congrés nord-americà va aprovar una llei per la qual Washington pot tallar tots els vincles econòmics amb qualsevol institució estrangera que comerciï amb el Banc Central de l'Iran, cosa que deixa les empreses i els governs d'arreu amb només dues opcions: mantenir les relacions econòmiques amb Teheran o bé mantenir la porta oberta a exportar al mercat nord-americà.

La gira d'Ahmadinejad coincideix amb un moment molt tens en les relacions de Teheran amb Occident, arran de l'amenaça del règim dels aiatol·làs de tancar l'estret d'Ormuz, porta d'accés al golf Pèrsic i a una cinquena part del flux de petroli mundial.

Podeu llegir un repàs als moments clau d'aquesta setmana tan tensa entre l'Iran i els Estats Units en aquesta notícia de l'ARA PREMIUM.

stats