GUERRA DELS BALCANS
Internacional 18/05/2012

Ajornat el judici de Mladic per un error de l'acusació

El presumpte criminal de guerra Ratko Mladic se n'ha sortit. La defensa va aconseguir ahir ajornar el seu judici a l'Haia. El jutge va decidir suspendre sine die el procés per un error de la fiscalia.

Laia Forès
2 min
A Srebrenica se seguia ahir el judici per televisió. A sobre de la pantalla hi ha les fotos dels familiars morts en el genocidi.

BRUSSEL·LESRatko Mladic ho va intentar, però no va poder evitar l'inici del seu judici dimecres al Tribunal Penal Internacional per a l'Antiga Iugoslàvia (TPII). Ahir, en canvi, en la segona jornada del procés contra l'excomandant militar dels serbis de Bòsnia, la defensa va aconseguir un ajornament de les pròximes sessions gràcies a un "error important" de la fiscalia, que va enviar massa tard documents "rellevants" a la defensa. El jutge, l'holandès Alphons Orie, encara ha de rumiar quant de temps necessita la defensa per estudiar la documentació enviada amb retard i quin dia es podrà reprendre el procés contra el carnisser dels Balcans , l'últim dels líders de la Guerra de Bòsnia que queden per jutjar a l'Haia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Des de la detenció de Mladic a Sèrbia i el posterior trasllat a l'Haia fa gairebé un any, l'excomandant serbobosnià, de 70 anys, ha intentat ajornar en diverses ocasions el judici al·legant problemes de salut i recusant el jutge del tribunal internacional per la seva nacionalitat. Mladic sostenia que un holandès no pot ser objectiu en aquesta causa, atès que en la matança de Srebrenica, en què van morir assassinats uns 8.000 nens i homes musulmans bosnians en mans de les tropes de Mladic, les forces de pau de l'ONU encarregades de protegir la població eren holandeses. Aquella matança, i la incapacitat dels cascos blaus de preveure la massacre en una zona considerada de seguretat per les Nacions Unides, continua sent un trauma nacional per a Holanda. El tribunal, però, no va acceptar la recusació.

Evitar que es perdi temps

La defensa de Ratko Mladic segueix l'estratègia de guanyar temps i fer que el judici s'allargui, la mateixa que va seguir el també criminal de la Guerra de Bòsnia Radovan Karadzic. La intenció del TPII és evitar que es perdi més temps, sobretot perquè el 2014 expira el mandat del tribunal de l'ONU creat per jutjar els crims de la guerra de l'Antiga Iugoslàvia. També es vol evitar que es repeteixi el cas de Milosevic, que va morir abans que s'acabés un judici inacabable i no va poder ser condemnat. Tot i això, el jutge Orie no va tenir més remei ahir que ajornar la pròxima sessió, prevista inicialment per al 29 de maig. En la sessió d'ahir, la fiscalia va fer un resum dels fets pels quals s'acusa Mladic. Per fer-ho va utilitzar vídeos i missatges de ràdio per provar que l'excomandant militar "va planejar, instigar i ordenar el genocidi". Està previst que l'interrogatori de més de 400 testimonis i de l'acusat, així com la presentació de proves, no tinguin lloc fins que no es reprengui el judici. Ratko Mladic està imputat per onze càrrecs, entre els quals genocidi i crims contra la humanitat comesos durant la Guerra de Bòsnia, entre el 1992 i el 1995. Se l'acusa no només de ser el responsable de la matança de Srebrenica sinó també del setge a Sarajevo, en què van morir unes 10.000 persones. La matança de Srebrenica, una autèntica neteja ètnica, està considerada el genocidi més massiu perpetrat a Europa des de la Segona Guerra Mundial.

stats