CONFLICTE REGIONAL
Internacional 10/07/2012

Al-Assad: "Els sirians són els que han de decidir si dimiteixo o no"

Neil Macfarquhar
2 min
La reunió entre Kofi Annan i el president sirià va acabar com sempre: amb promeses que no es compleixen.

THE NEW YORK TIMES / BEIRUT.El president sirià, Baixar al-Assad, defensa, amb cinisme, la legitimitat que el seu poble li ha atorgat. En una entrevista diumenge a una cadena alemanya, el dictador va assegurar que els sirians són els que han de decidir si dimiteix o no. "Per ara el suport popular m'obliga a continuar en el càrrec", va dir a la cadena pública ARD, en una de les poques i rares entrevistes que concedeix a mitjans internacionals. Durant els 18 minuts de conversa, en anglès, amb el periodista Jürgen Rodenhöfer, exdiputat del Parlament alemany i gran crític de les polítiques diplomàtiques d'Occident amb el món àrab, Al-Assad va destacar que les víctimes d'afins al seu govern i militars sobrepassen les víctimes civils en el conflicte.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'emissió de l'entrevista va coincidir amb la visita de l'enviat especial per Síria de la Lliga Àrab i les Nacions Unides, Kofi Annan, a Damasc per intentar rescatar de l'oblit el pla de pau de sis punts que va formular al president sirià al març. Acabada la reunió, Annan va volar cap a l'Iran per intentar consolidar un front comú amb un dels aliats claus d'Al-Assad a la regió per buscar una solució a un aixecament que ha deixat més de 10.000 morts.

A Damasc, Annan va explicar als periodistes que havia arribat a un acord amb Al-Assad per aconseguir acabar amb la violència, però no va donar-ne més detalls. "Hem discutit la necessitat d'acabar amb la violència i els mètodes per fer-ho", va dir Annan. "Hem acordat un acostament amb l'oposició armada, que jo mateix faré. També he destacar la importància i la urgència per continuar en la via del diàleg polític, que el president ha acceptat", va afegir.

Acusacions als Estats Units

En l'entrevista a la cadena alemanya, Al-Assad va defensar el pla de pau d'Annan. Un pla que preveu, entre altres qüestions, un alto el foc, una transició política i una ajuda humanitària que el règim ha ignorat durant quatre mesos. El dictador sirià també va acusar els Estats Units, l'Aràbia Saudita i Qatar de donar suport logístic i militar als "terroristes" i els va acusar de fomentar la violència a Síria. "En el moment que ofereixes qualsevol tipus de suport als terroristes, et converteixes en aliat seu", va afegir en anglès. "Tant si els envies armament o diners com si els dónes suport públic o polític a les Nacions Unides, o en qualsevol altre lloc".

Occident i els governs àrabs han repetit que volen la dimissió d'Al-Assad, però Rússia s'hi oposa frontalment. "Hem de fer tot el possible perquè s'arribi a un acord polític", va remarcar ahir Moscou.

"Els EUA estan en contra meu, Occident també, i molts poders regionals i altres estats. ¿Com puc aguantar tota aquesta pressió?", va preguntar-se Al-Assad a l'entrevista. "La resposta és que encara tinc suport públic. Però no te'n puc dir el percentatge", va aclarir.

stats