CONFLICTE D’AL-HOCEIMA
Internacional 30/07/2017

“Al Rif no pots treure la càmera, hi ha un ambient prebèl·lic”

Els dos periodistes espanyols expulsats pel Marroc aquesta setmana després d’informar sobre les protestes d’Al-Hoceima parlen en exclusiva amb l’ARA

Sonia Moreno
3 min
“Al Rif no pots treure la càmera, hi ha un ambient prebèl·lic”

CeutaJosé Luis Navazo és director del diari digital Correo Diplomático, i Fernando Sanz Moreno és delegat d’aquesta mateixa publicació a Madrid. Tots dos eren dimarts a Tetuan, a la casa que Navazo té en aquesta ciutat del nord del Marroc. Discutien sobre possibles temes per publicar al diari. De sobte s’hi van presentar tres membres de la Direcció General de Seguretat Nacional, l’organisme que s’encarrega de la vigilància a l’interior del Marroc. Els tres agents vestien de paisà i sense donar explicacions van obligar Navazo i Sanz Moreno a acompanyar-los per expulsar-los del país. Així, de forma immediata. Es dona la circumstància que tots dos reporters havien informat recentment sobre el conflicte d’Al-Hoceima.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“No podies treure la càmera, hi havia un ambient prebèl·lic”, assegura Sanz Moreno en declaracions en exclusiva a l’ARA i en al·lusió a la situació a Al-Hoceima, on va ser present per la gran manifestació del 20 de juliol.

Els dos periodistes relaten que els tres agents els van fer sortir de casa “amb el que portaven a sobre”. No van poder agafar absolutament res. “Ni tan sols ens vam poder emportar el mòbil que s’estava carregant”, es queixen. Els van traslladar a la comissaria de Tetuan en una furgoneta blanca i, “sense més explicacions”, els van plantar a la frontera amb Ceuta.

Acreditació de premsa

Navazo resideix a Tetuan des de fa 17 anys i està casat amb una funcionària marroquina, amb qui té dos fills de nacionalitat espanyola. Es pregunta si l’expulsió és per sempre o temporal. “Tinc la meva família allà, els llibres, una petita casa a la muntanya... Tota una vida!”, lamenta. El periodista, que dirigeix el diari Correo Diplomático, reconeix que no disposa d’una acreditació de premsa al Marroc. “Però com tants altres periodistes que treballen al país!”, es defensa. I aclareix que el seu col·lega, Sanz Moreno, sí que es va registrar com a reporter en el moment que va viatjar al Marroc el 27 de juny passat, i va informar el ministeri de Comunicació que tenia previst treballar a Rabat, Tetuan i fins i tot també a Al-Hoceima. No es va amagar de res.

Correo Diplomático va informar sobre les protestes del Rif. Va publicar entrevistes a membres del Moviment Popular del Rif (MPR) o Hirak, però també a autoritats locals com l’alcalde d’Al-Hoceima i a membres del govern, com el primer ministre Saadeddine Othmani. Tot i així, després de l’entrevista al líder de la revolta Nasser Zafzafi, a les xarxes socials van aparèixer acusacions contra Navazo que sostenien que treballava per als serveis secrets algerians.

Sanz Moreno no entén quin és el motiu de l’expulsió i, segons assegura, la seva publicació ha intentat mostrar les dues parts del conflicte i també donar veu al Marroc. El canceller de Tetuan i l’ambaixada d’Espanya estan informats sobre l’expulsió de tots dos reporters i han explicat que estan realitzant “les gestions oportunes”. Navazo opina que “el govern espanyol també hauria de començar a expulsar els milers de colons marroquins que ocupen Ceuta i Melilla”. “Europa hauria d’aplicar les normes que el Marroc utilitza amb els altres”, afirma.

Navazo és un periodista conegut al Marroc. Hi exerceix la professió des del 2001, quan va informar del primer assentament de subsaharians al turó de Beliones, prop de Ceuta. A més, té avantpassats al Rif: es remunten al 1860 i hi té una tieta enterrada.

“No perdo l’esperança que la qüestió es resolgui i pugui tornar al Marroc”, declara el director del digital. Ja va tenir prohibida l’entrada al país en una altra ocasió, durant tres mesos l’any 2010, quan es va realitzar a Al-Aaiun, la capital del Sàhara Occidental, l'acampada Gdeim Izik, amb 20.000 tendes, per reclamar millores socials i econòmiques.

Reporters Sense Fronteres

Sanz Moreno és la segona vegada que viatja al Marroc aquest any i qualifica l’expulsió de “marciana”. Reporters Sense Fronteres va acusar les autoritats del Marroc “d’obstaculitzar la feina dels reporters que cobreixen les revoltes del Rif” en un comunicat de la directora del Nord d’Àfrica, Yasmine Kacha.

Fins a vuit periodistes marroquins han estat arrestats des que van començar les manifestacions a la regió l’octubre del 2016, arran de la tràgica mort del venedor de peix Mohcine Fikri. Altres reporters s’amaguen des de la detenció de Zafzafi el 29 de maig; fins i tot un parell han sol·licitat asil polític a Espanya.

El director de Correo Diplomático assegura que li preocupa “la notable regressió de les llibertats que viu el Marroc i que ningú faci res per impedir-ho”.

Navazo i Sanz Moreno són els primers periodistes espanyols expulsats en els últims anys, però el Marroc ja havia fet fora del país el 30 de maig l’algerià Yamel Alilat, del diari El Watan, per treballar al Rif “sense autorització”.

stats