Europa
Internacional 18/03/2012

Alemanya tria un pastor evangèlic com a president després del cas de corrupció

L'Assemblea Federal escull amb un 70% dels vots la candidatura de Joachim Gauck, pastor i antic dissident de la RDA. Substitueix Christian Wulff, després que dimitís acusat per un escàndol de corrupció

Efe
1 min
El proper president d'Alemanya, Joachim Gauck / EFE

BerlínL'Assemblea Federal alemanya, formada pels 620 diputats del Bundestag i delegats dels 16 estats federats, ha escollit aquest diumenge amb el 70% dels vots el pastor evangèlic independent i antic dissident de la RDA Joachim Gauck com el nou president d'Alemanya.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'aval per a la seva candidatura dels partits del govern de la cancellera Angela Merkel i les dues principals forces de l'oposició, socialdemòcrates (SPD) i Verds, ha garantit la seva elecció en una votació celebrada aquest migdia.

"Quin bon diumenge!", ha dit Gauck només conèixer el resultat.

Gauck ha sigut escollit per 991 dels 1.240 membres de l'Assemblea Federal, que només es constitueix per escollir el nou cap d'estat, en aquesta ocasió arran de la dimissió a mitjans de febrer de Christian Wulff, acusat per un escàndol de corrupció i tràfic d'influències.

El conegut dissident de la RDA haurà de retornar l'autoritat a la presidència

Gauck es converteix així en l'onzè president de la República Federal Alemanya i el primer independent, perquè tots els seus antecessors militaven en partits polítics amb representació parlamentària.

Sobre les seves espatlles pesa la responsabilitat de retornar a la presidència d'Alemanya, un càrrec simbòlic i representatiu, l'autoritat moral perduda, si bé la gran majoria dels ciutadans consideren, segons les enquestes, que és la persona adequada per aconseguir-ho.

El prestigi de Gauck es basa en la seva rebel·lió contra el règim comunista de la RDA des del seu púlpit a la ciutat de l'est del país de Rostock, però sobretot per la seva feina després de la caiguda del Mur de Berlín com a primer responsable de la custòdia dels arxius de la Stasi, l'aleshores totpoderosa policia política que controlava els ciutadans de l'Est.

stats