Escòcia
Internacional 12/01/2012

Qui és Alex Salmond, l'home que condueix Escòcia cap a la independència?

Home de caràcter fort i conviccions profundes, Alex Salmond vol portar Escòcia cap a la independència. La seva és una vida dedicada a la política amb enfrontaments sonats amb altres membres del seu partit però també amb el mateix Tony Blair per la guerra a l'Iraq

Marc Vidal
2 min
Alex Salmond, l'home que vol fer Escòcia un estat

BarcelonaAlexander Elliot Anderson Salmond és, tal com diu la biografia que li dedica la BBC, el polític que s'ha passat tota la vida dividint opinions.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Expulsat una vegada del seu partit, el Partit Nacional Escocès (SNP), i també –breument– del Parlament de Westminster, Salmond té un caràcter fort i els seus col·laboradors recorden, en una de les seves biografies, que té una "ràbia explosiva".

Treballador incansable que dorm poc –d'aquells que telefona als seus col·labors a hores intempestives– sap què vol i no s'atura fins a aconseguir-ho. Encara que l'objectiu sembli tan inabastable com la creació d'un nou estat a Europa.

Alex Salmond va néixer a Linlithgow, prop d'Edimburg, l'últim dia de l'any 1954, però ser l'últim mai no l'ha convençut. La seva ambició i la seva capacitat de lideratge es van aliar per portar-lo a la direcció de l'SNP quan, per aquest partit, governar Escòcia encara era un somni.

L'any 2007 van arribar al poder a Edimburg i van abocar-se a governar a cop d'alleugerir les càrregues familiars (ajudes per a la dependència, matrícules gratuïtes a les universitats, etc.) durant la primera legislatura. Això els va catapultar a la majoria absoluta a la segona legislatura, que van guanyar el maig del 2010.

I és que per Salmond l'economia és –i ha de ser– el motor que ha de guiar Escòcia cap a la independència. Més enllà de la identitat, la cultura, la llengua o la història, per ell la clau és l'economia –més recursos per als seus– el que ha d'inspirar –i convèncer– els escocesos per deixar el Regne Unit.

Economista de professió però polític de vocació, la seva carrera el va portar també al Parlament de Westminster, on va ser un dels fustigadors de Tony Blair quan va decidir portar els britànics a la guerra d'Iraq.

Li encanten les carreres de cavalls, una de les grans tradicions escoceses, i fins i tot es va atrevir amb el cant un cop i, com explica aquest vídeo de la televisió escocesa, va enregistrar la cançó d'un CD per recaptar fons per la causa independentista.

stats