REPRESSIÓ CONTRA LA DISSIDÈNCIA A RÚSSIA
Internacional 02/08/2012

Alexei Kiselev: "Si no rebo l'asil polític, temo que moriré en una presó russa"

Desig "Espero que Espanya no tanqui els ulls davant la repressió a Rússia" Por "Com a homosexual sé que patiré abusos a la presó i pateixo per la meva vida"

Carme Riera Sanfeliu
3 min
Kiselev és a Barcelona fugint de les autoritats russes, que l'acusen de causar disturbis en les manifestacions contra Putin.

Alexei Kiselev va arribar fa un mes a Barcelona per demanar asil polític fugint de la repressió a Rússia. Activista opositor al règim de Vladímir Putin, si torna al seu país podria anar a la presó per haver participat en les manifestacions contra el president. Membre del col·lectiu LGBT (Lèsbic, Gai, Bisexual i Transsexual) rus, confessa que, com a homosexual, té por de no sobreviure a la presó.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Com vas començar a tenir problemes amb les autoritats?

Fa cinc anys vaig començar a participar en el col·lectiu LGBT de Moscou. No tenia cap motivació política, només defensar els drets de totes aquestes orientacions. L'any passat tot va canviar quan es va esvair qualsevol il·lusió democràtica a Rússia i se'ns va dir que tindríem un antic-nou president, Vladímir Putin, que tenia la intenció de tornar al càrrec. Quan va començar a créixer el moviment de protesta ciutadana, ens vam unir a les manifestacions.

I això et va portar problemes?

El dia clau va ser el 6 de maig, la vigília de la presa de possessió de Putin. Unes 400 persones del col·lectiu vam unir-nos a una manifestació de desenes de milers. S'havia convocat una marxa fins a la plaça Bolótnaia. Milers de persones érem en un dels ponts que condueixen a la plaça quan la policia va segellar-ne l'accés i van agredir i detenir aleatòriament diferents manifestants.

Aleatòriament?

És la tècnica que ha utilitzat el govern contra les protestes. Tu pots passar per allà sense fer res i t'agafen. Aconsegueixen que la gent es plantegi si val la pena manifestar-se.

I aquell dia et van detenir.

Sí, però no vaig anar a judici perquè havien detingut tanta gent que no van poder-nos jutjar a tots. El dia de la Gay Parade em van tornar a detenir. L'última detenció va ser durant l'inici del procés al grup de punk Pussy Riot. Era a l'exterior de l'edifici, no portava pancarta ni banderes, res, només estava amb un grup de gent. Va venir la policia i se'm va emportar. Em van dir que era sospitós dels disturbis del 6 de maig. Allà vaig entendre que la situació era seriosa. Mentre esperava el comissari vaig poder-me escapar. Al cap de pocs dies vaig venir cap aquí.

Per què a Espanya?

Abans que passés tot havia preparat unes vacances a Espanya. Per sortir de Rússia necessito un visat i quan vaig necessitar fugir vaig fer servir el permís que tenia com a turista.

¿Ets conscient que a Europa hi ha estats poc donats a concedir asil?

És una pregunta que no m'havia fet. Per què em preguntaria a quin país és millor demanar asil? No hauria imaginat mai que en necessitaria. Tinc la sensació que tots els països europeus et donen seguretat. És cert que, tenint en compte que formo part del grup LGTB, no aniré a Polònia o Itàlia, però em sembla lògic anar a Espanya o als Països Baixos.

És molt homòfoba, Rússia?

La situació és realment complicada. Has de viure amagant-te, i això et porta complicacions professionals i familiars. La societat no ho accepta i això es reflecteix en la violència que es respira cap al col·lectiu.

Tens esperança de rebre l'asil?

Espero que Espanya no tanqui els ulls davant l'absència de tot tipus de drets en un país pràcticament europeu a principis del segle XXI.

I si no te'l donen?

Hauré de tornar a Rússia i em detindran. Sóc fàcil d'identificar perquè m'encarrego d'administrar les activitats del grup LGTB a la xarxa. Em van fer una fotografia mentre em detenien i va començar a sortir a un dels canals de televisió estatals. Hi havia diverses imatges de detinguts i demanaven que si algú s'identificava a les fotos es dirigís al Comitè Federal d'Investigació. Prometien que així ens reduirien la pena.

Què ha passat als que han estat detinguts?

Els mantenen en presó preventiva fins al judici. En alguns casos comptats els deixen sortir amb fiança i amb la condició que no es moguin del país, però no seria el meu cas.

Quedar-te a Rússia no era una opció.

La meva postura civil pot ser igual de forta que la de la gent que no vol fugir del país però jo m'hi jugo la vida. Sent homosexual sé que patiré tot tipus de violacions físiques i dels meus drets a la presó perquè aniré allà a la descoberta, tothom sabrà qui sóc. Temo per la meva vida a la presó, em poden contagiar tot tipus de malalties.

stats