Internacional 22/12/2011

Almenys 72 morts i més de 200 ferits en una onada d'explosions a Bagdad

La majoria dels atemptats s'han perpetrat amb cotxes bomba i artefactes explosius contra districtes xiïtes. El país viu una crisi política arran de l'emissió d'una ordre d'arrest contra el vice-primer ministre, el sunnita Tariq al-Haixemi

Efe
1 min
Una dona, després que una bomba li destrossés la botiga a Bagdad / REUTERS

BagdadUna onada d’explosions coordinades a Bagdad va provocar ahir la mort d’almenys 72 persones i més de 200 ferits. Els insurgents van utilitzar cotxes bomba i d’altres explosius per atacar objectius civils com mercats, carnisseries, escoles i edificis governamentals en una dotzena de districtes del centre i l’est de la capital, de majoria xiïta. L’atac més sagnant va tenir lloc al districte de Karada, quan un suïcida va fer esclatar l’ambulància que conduïa al costat d’un edifici governamental i va provocar almenys 18 morts.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Cap grup va reclamar l’autoria dels atemptats, però els analistes apuntaven a l’organització terrorista Al-Qaida a l’Iraq com a responsable, que l'any passat ja va intentar portar el país a una guerra civil sectària a través de l'enfrontament entre xiïtes i sunnites.

Els atacs arriben enmig d’una crisi política dins el govern de coalició de majoria xiïta, format també per sunnites i kurds, i dies després de la retirada de les tropes nord-americanes del país. Les autoritats iraquianes van emetre una ordre de detenció contra el vice-primer ministre, el sunnita Tariq al-Haixemi, per la seva presumpta relació amb el terrorisme. Com a resposta, la formació de Haixemi, que forma part del govern, va decidir boicotejar el Parlament i el consell de ministres. El primer ministre del país, Nuri al-Maliki, va amenaçar d'abandonar la coalició de govern si els seus rivals no posen fi al boicot.

stats