Síria
Internacional 13/04/2012

Almenys tres morts en el segon dia d'alto el foc a Síria

El Consell de Seguretat de l'ONU podria aprovar aquest divendres l'enviament d'una missió d'observadors al país. Rússia està en desacord amb alguns dels punts de la proposta de les Nacions Unides

Agències
2 min
Camp de refugiats sirians a Kilis, Turquia / REUTERS

Ginebra / BeirutPoc més de 24 hores després de l'inici de la treva, el govern sirià no ha complert els sis punts del pla de pau en la seva totalitat. Segons els opositors, tres persones haurien resultat mortes a trets durant algunes manifestacions a les ciutats de Hama, Nawa i Salqeen, i les tropes del règim continuen desplegades a les principals zones urbanes. El Consell Nacional Sirià, que reuneix la majoria d'opositors, ja havia advertit que no confiava que el govern de Damasc permetés les manifestacions aquest divendres, segons Reuters. Burhan Ghalioun, cap del CNS, ha expressat cautela: "Si bé fem una crida al poble sirià a protestar enèrgicament, els demanem també que sigui cautelosos perquè el règim no respectarà l'alto el foc i dispararà".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'ONU podria enviar observadors sobre el terreny

Davant la fràgil situació, les Nacions Unides han presentat un text, redactat pels Estats Units, que proposa l'enviament d'un equip d'entre 10 i 12 observadors al terreny per controlar i supervisar el compliment del procés de pau. Els 15 països membres del Consell de Seguretat de Nacions Unides voten la seva adopció aquest divendres.

Segons Reuters, el text hauria d'assegurar la plena llibertat i la circulació per Síria de tot el personal de la missió, incloent l'accés, sense avís previ, a qualsevol lloc que la missió cregui necessari. A més, el text inclou la condemna de "violacions dels drets humans sistemàtiques, generalitzades i flagrants per part de les autoritats sirianes" i exigeix responsabilitats.

A diferència d'ocasions anteriors, Rússia i la Xina s'han mostrat exigents amb el govern de Damasc per tal que respecti el pla i compleixi l'acord pactat. Tot i així, Rússia s'ha mostrat en descord amb alguns punts del redactat de les Nacions Unides i ha proposat alguns canvis, com l'exigència de la fi de la violència també als opositors del règim.

stats