FRANÇA
Internacional 19/03/2012

Un mestre i tres nens moren en un tiroteig al davant d'una escola jueva de Tolosa

Un motorista hauria disparat contra un grup de pares i alumnes a l'entrada del centre. Hi ha dos ferits greus. L'arma utilitzada és la mateixa que va matar tres militars francesos la setmana passada. El ministeri de l'Interior demana a la policia que protegeixi "els centres d'ensenyament israelians"

Agències
2 min
La policia acordona la zona propera a l'escola de Tolosa / AFP

Tolosa de LlenguadocAlmenys quatre persones –tres de menors– han mort aquest dilluns a primera hora en un tiroteig al davant d'un d'institut jueu de Tolosa de Llenguadoc, a França, segons l'últim balanç oficial. Els morts són un professor del centre, els seus fills de 6 i 3 anys i una nena de 10 anys, ha declarat el fiscal de la ciutat. Alguns testimonis han identificat la víctima de 10 anys com la filla del director de l'institut. Els tres menors no estaven escolaritzats al centre, sinó que es trobaven en un punt de recollida de l'autobús escolar dels alumnes de l'escola primària Gan Grachi, situada a prop de l'escola de secundària. A més, hi ha diverses persones ferides, dues en estat greu.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons informa el diari 'Le Monde', cap a dos quarts de nou, quan els alumnes es disposaven a entrar a l'escola, un home armat ha aparegut en una moto i ha començat a disparar de manera indiscriminada al davant de l'escola Ozar-Hatorar, un centre confessional jueu del barri residencial de Julimont.

L'home ha fet servir dues armes, segons els casquets que s'han trobat al lloc dels fets: una arma automàtica d'11,43 mil·límetres i una pistola de 9 mil·límetres. Alguns testimonis asseguren que la primera arma s'ha encasquetat. "L'assassí ha disparat contra tot el que tenia al davant, nens i adults, i ha perseguit els alumnes fins a dins l'escola", ha declarat el fiscal.

L'arma i el 'modus operandi' –arribada i fugida en moto i atac a plena llum del dia– coincideixen amb els de l'autor dels tirotejos de la setmana passada contra militars francesos. Un paracaigudista de 30 anys va ser tirotejat en una zona residencial de Tolosa i dos soldats més van ser morts –i un tercer, ferit–, dijous, en un caixer automàtic a la població de Montauban, a menys de 50 quilòmetres de la capital del Llenguadoc.

El ministre de l'Interior, Claude Guéant, es desplaçarà al lloc dels fets, informa 'Le Monde'. París ha demanat a les "prefectures de tot França, particularment al sud-oest, que reforcin la vigilància als centres d'ensenyament israelians", ha declarat el seu portaveu.

El gran rabí de França, Gilles Bernheim, s'ha declarat "horroritzat" i ha anunciat que es desplaçarà "immediatament" al lloc dels fets. El president francès, Nicolas Sarkozy, que es troba en plena campanya electoral, també visitarà Tolosa acompanyat del president del Consell Representatiu de les Institucions Jueves de França, Richard Prasquier. El candidat del partit socialista, François Hollande, també visitarà l'escola. La comunitat jueva de França supera les 700.000 persones.

stats