Primer aniversari de l'ofensiva
Internacional 19/03/2012

Amnistia Internacional reclama a l'OTAN que investigui les víctimes civils en els atacs aeris a Líbia

L'ONG documenta 55 casos de civils identificats morts en diverses poblacions. Reclama reparacions per als ferits i les famílies dels morts

Ara
3 min
Un atac de l'OTAN va destruir una flota d'avions de Gaddafi a l'aeroport de Sirte  la setmana passada.

BarcelonaAmnistia Interancional ha reclamat a l'OTAN que investigui "els homicidis de desenes de civils en atacs aeris llançats a Líbia per les seves pròpies forces", en el primer aniversari de l'inici de l'ofensiva àreia contra el règim de Muammar al-Gaddafi.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons l'informe "Líbia: les víctimes oblidades dels atacs de l'OTAN", desenes de civil que no tenien cap implicació en els combats van morir en els bombardejos. Molts més van resultar-ne ferits, la majoria a l'interior de casa seva. Amnistia Internacional considera que "l'OTAN no ha dut a terme les investigacions necessàries, i ni tan sols ha tractat d'establir contacte amb els supervivents i amb els familiars de les persones mortes". L'organització no governamental reclama que es proporcioni "plena reparació" a les víctimes i les seves famílies.

"Resulta summament decebedor que, més de quatre mesos després d'acabar la campanya militar, les víctimes i els familiars dels morts per atacs aeris de l'OTAN segueixin sense saber què va succeir i qui va ser-ne el responsable", ha manifestat Donatella Rovera, assessora general de Resposta a la Crisi d'Amnistia Internacional.

"Els alts comandaments de l'OTAN han subratllat reiteradament el seu compromís de protegir a la població civil. Ara no poden deixar de banda les morts de desenes de civils, limitant-se a formular una vaga declaració de lament però sense investigar adequadament aquests fets mortals".

Amnistia reconeix que "l'OTAN sembla haver fet esforços considerables per minimitzar el risc de causar baixes civils: entre altres coses, ha utilitzat munició guiada de precisió i, en alguns casos, ha llançat advertiments previs dirigits als habitants de les zones en el punt de mira". L'organització aclareix, però que "això no l'eximeix d'investigar adequadament els atacs que han causat la mort o ferides a desenes de civils, i de proporcionar reparació".

L'organització ha documentat 55 casos de civils identificats, entre els quals 16 menors i 14 dones, morts en atacs aeris a les poblacions de Trípoli, Zlitan, Majer, Sirte i Brega. Reclama que si són constitutives de crims de guerra, els responsables es presentin davant la justícia internacional.

El 8 d'agost de 2011 al vespre, dues cases pertanyents a les famílies Gafez i Al- Jaarud van ser atacades a Majer, a l'oest de Misrata. Segons els membres supervivents de la família, 34 civils, entre els quals 8 menors i 8 dones, van morir, i diversos més van resultar ferits en tres atacs diferents. La família assegura no haver tingut constància de la presència de persones o activitat militar prop de casa seva que pogués explicar els atacs.

En la seva darrera resposta a Amnistia Internacional, el 13 de març, l'OTAN va manifestar que "lamenta profundament el dany que aquests atacs aeris puguin haver causat", però va afegir que ja no té mandat per dur a terme activitats a Líbia una vegada conclosa, el 31 d'octubre de 2011, l'OPU (Operació Protector Unificat) i que la "responsabilitat principal" d'investigar recau ara en les autoritats líbies.

"La resposta de l'OTAN equival a negar-se a assumir la responsabilitat dels seus actes. Deixa a les víctimes i les seves famílies amb la sensació que han estat oblidades i que no poden recórrer a la justícia", ha manifestat Donatella Rovera.

A més, l'OTAN no va prendre cap mesura per investigar els informes sobre persones mortes i lesions de civils causades pels seus atacs en zones que havien quedat sota el control de les noves autoritats líbies (el Consell Nacional de Transició) abans del 31 d'octubre de 2011 i a les quals, per tant, es podia accedir sense perill. Tots els supervivents i els familiars de les persones mortes en atacs de l'OTAN que van ser entrevistats per Amnistia Internacional van explicar que ni l'OTAN ni el Consell Nacional de Transició libi s'havien posat en contacte amb ells.

L'OTAN ha de garantir que es duen a terme investigacions immediates, independents, exhaustives i imparcials sobre tota denúncia de violacions greus del dret internacional comeses per membres de l'Operació Protector Unificat, i que els seus resultats es fan públics. Quan existeixin proves admissibles suficients, els sospitosos d'aquestes violacions han de ser processats.

Segons l'OTAN, la campanya aèria i marítima duta a terme durant set mesos a Líbia va incloure més de 9.700 incursions aèries i va destruir més de 5.900 objectius militars.Ha de fer-se tot el factible per verificar que els blancs a atacar són objectius militars;

stats