Líbia
Internacional 13/10/2011

Amnistia denuncia la detenció sense garanties de centenars de gaddafistes

L'ONG alerta dels abusos contra immigrants subsaharians, a qui s'acusa de ser mercenaris. S'han documentat tortures i maltractaments

Ara
2 min
Els rebels detenena Sirte un jove subsaharià acusat de ser mercenari / REUTERS

BarcelonaAmnistia Internacional insta les noves autoritats de Líbia a posar fi a les detencions arbitràries i els abusos contra presoners gaddafistes. En un informe de 26 pàgines, l'organització documenta pallisses, maltractaments i indicis de tortura contra els detinguts a l'oest del país, sota custòdia de les autoritats de transició. Els subsaharians, que el règim de Muammar al-Gaddafi havia marcat assegurant que eren al seu servei com a mercentaris, se n'emporten la pitjor part, segons el document. Des de l'agost, les milícies rebels han detingut unes 2.500 persones acusades de col·laborar amb el règim de Gaddafi. Les detencions s'han practicat sense cap ordre judicial ni garanties.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Sense una acció contundent i immediata, hi ha el perill real que algunes pràctiques habituals del passat es reprodueixin. La detenció arbitrària i la tortura eren segells distintius del règim del coronel Gaddafi", recorda Hassiba Hadj Sahraoui, directora adjunta del programa d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica. "Som conscients que el govern de transició s'enfronta a nombrosos problemes, però si no estableix ara una ruptura clara amb el passat, el missatge que estarà emetent en la pràctica és que a la nova Líbia es tolera aquest tracte als detinguts".

Aquestes persones han sigut detingudes sense ordre judicial en la majoria dels casos i han sofert cops –i coses pitjors– en el moment de l'arrest i a la seva arribada al centre de detenció. Estan exposades a patir abusos a mans d'unes milícies armades que solen actuar per iniciativa pròpia", explica Amnistia. "Les autoritats no poden limitar-se a deixar que això passi perquè es troben en una etapa de transició. Han de permetre que aquestes persones es defensin com correspon o bé posar-les en llibertat".

L'informe d'Amnistia s'ha redactat a partir d'entrevistes amb 300 detinguts, en onze centres de detenció de Trípoli, Zaouia i Misurata. "En alguns casos hi ha proves clares de tortura per obtenir confessions o com a càstig", diu el document. Entre les víctimes hi ha menors d'edat, com un jove txadià de 17 anys, sospitós de ser mercenari, que va declarar a l'ONG que s'havia confessat autor de violacions només per aturar les tortures.

stats