MÓN
Internacional 26/05/2011

Arrenca la cimera del G-8 que ha d'aprovar el 'pla Marshall' per als països àrabs que viuen revoltes

El president dels EUA, Barack Obama, va proposar que l'FMI i el Banc Mundial atorguin ajudes ecònomiques als rebels organitzats. L'energia, l'economia i la regulació d'internet seran els altres temes de discussió

Agències
2 min
Els dirigents dels vuit països més influents del món es reuneixen des d'avui a Deauville / EFE

DeauvilleEls dirigents dels vuit països més rics del món (G-8) comencen aquest dijous una cimera de dos dies a la localitat francesa de Deauville, una reunió on parlaran de les revoltes dels països àrabs, de la crisi econòmica, de la seguretat nuclear i de la regulació d'internet. El sopar d'aquesta primera jornada es dedicarà a l'onada de revoltes que sacseja el món àrab. Els dirigents repassaran la situació a Tunísia, Egipte, Líbia, Síria i Iemen. Sarkozy va declarar el passat febrer que Occident ha d'ajudar els moviments de protesta àrabs perquè "són els nostres valors els que aquests pobles reclamen". Fa una setmana Obama va declarar que el suport a les exigències democràtiques a la regió és una prioritat de la política exterior del seu govern. Obama va proposar, entre altres coses, un pla d'ajuda econòmica als països que aborden processos de transició, amb el suport de l'FMI o del Banc Mundial. Els dirigents tractaran també els desafiaments que planteja el règim iranià i les conseqüències de la mort d'Ossama bin Laden, sobretot per a l'Afganistan i Pakistan.


Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Energia i economia

La primera sessió de treball, però, versarà sobre la seguretat nuclear, les futures polítiques energètiques i el canvi climàtic. Hi intervindrà el primer ministre japonès, Naoto Kan, per informar de la situació al país nipó després del sisme de març i la catàstrofe a la central nuclear de Fukushima. En l'àmbit econòmic, els vuit dirigents parlaran de la fragilitat de la recuperació de l'economia mundial. També discutiran de la crisi de deute de l'eurozona, i probablement, de manera informal, acabaran parlant de la successió del director gerent de l'FMI.



Internet

Els dirigents del G-8 dedicaran per primera vegada una sessió de treball a internet, i escoltaran les conclusions de vuit de les persones més influents a la xarxa després dos dies d'intensos debats celebrats aquesta setmana a París. La cimera de París va tancar-se dimecres amb una crida als governs perquè siguin "molt prudents" en la regulació de l'ús de la xarxa.

Mesures de seguretat

La reunió comença amb un dinar de treball que ofereix l'amfitrió, el president francès, Nicolas Sarkozy. Els il·lustres convidats seran el president dels EUA, Barack Obama, el rus Dmitri Medvédev, i els primers ministres del Japó, Regne Unit, Itàlia i Canadà, juntament amb la cancellera alemanya, Angela Merkel. Els vuit països que representen acumulen dos terços del PIB mundial i la meitat del comerç. La reunió, a la localitat costanera de Deauville, a Normandia, se celebra enmig d'intenses mesures de seguretat, amb la mobilització de més de 12.000 policies i personal militar.

stats