Procés sense precedents
Internacional 16/04/2012

Breivik es nega a demanar perdó

Anders Breivik ha reconegut l'autoria de la matança però s'ha declarat no culpable al·legant que va actuar en "defensa pròpia". L'assassí confés ha arribat al tribunal amb actitud desafiant i ha alçat el braç amb el puny tancat

Ara
2 min
Breivik en arribar al tribunal d'Oslo / AFP

BarcelonaL'ultradretà Anders Behring Breivik, autor confés dels atacs del juliol en què van ser assassinades 8 persones en un atemptat al centre d'Oslo i 77 en un tiroteig al campament de les Joventuts Laboristes que se celebrava a l'illa d'Utoya, s'ha declarat avui no culpable en el primer dia del judici. Malgrat que Breivik ha admès ser l'autor dels fets, ha declarat que va actuar "en defensa pròpia", ja que, segons ell, participava en una guerra contra la islamització d'Europa i els atacs eren un acte polític dissenyat per evitar el que descriu com una invasió islàmica de Noruega.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La fiscalia ha llegit l'escrit d'acusació amb els detalls de tots i cadascun dels assassinats i n'ha donat la identitat, la data de naixement –la majoria de víctimes tenien entre 15 i 20 anys– i les circumstàncies. L'acusació ha precisat, a més, els contactes de Breivik amb grups d'extrema dreta i els seus viatges a Libèria i Londres per participar en trobades xenòfobes des del 2002. Aquest dilluns també estan previstes les intervencions inicials de les dues parts. Breivik no ha de declarar fins dimarts.

Breivik, de 33 anys, ha arribat a la cort amb vestit i corbata i somrient, i ha entrat a la sala amb el braç enlaire i el puny tancat. Poc després ha dit que no reconeixia la legitimitat del tribunal: "No reconec els tribunals noruecs perquè tenen un mandat dels partits polítics que donen suport al multiculturalisme". Dues hores abans de començar, nombroses persones feien cua per assistir a la vista, que no té precedents a Noruega.

Durant tot el judici, Breivik ha estat impassible, amb el cap cot i mirant cap avall, mentre a la sala alguns dels familiars de les víctimes ploraven o tancaven els ulls. En un moment en què es mostrava un dels seus vídeos de propaganda xenòfoba, però, ha plorat.

La clau serà la salut mental

El tribunal no jutjarà l'autoria dels fets, sinó si Breivik tenia les facultats mentals prou clares per ser considerat penalment responsable. En aquest sentit, hi ha dos informes psiquiàtrics oposats: un considera que l'assassí pateix una esquizofrènia paranoica, l'altre que era perfectament conscient del que feia. De quin informe prevalgui depèn si Breivik serà ingressat en un centre psiquiàtric o si se li dictarà una condemna de fins a 21 anys de presó, prorrogables indefinidament.

Moltes veus han alertat aquests dies del risc que l'assassí d'Utoya utilitzi el judici com una plataforma mediàtica per difondre les seves idees. La jutge que presideix el tribunal ha recordat als mitjans que hauran de sortir de la sala quan es visionin les imatges de la massacre, per respecte a les víctimes. El procés ha de durar deu setmanes.

stats