Estats Units
Internacional 06/05/2012

Arrenca el judici de l'11-S

Els cinc presumptes responsables dels atemptats es neguen a respondre les preguntes del jutge a Guantánamo. Experts asseguren que serà difícil i llarg el procés per jutjar-los

Agències
1 min
Xeikh Mohammad, presumpte cervell dels atacs de l'11S / EFE

GuantánamoEl judici contra els cinc acusats pels atemptats de l'11-S va començar dissabte a la badia de Guantánamo. Xeikh Mohammad, presumpte cervell dels atacs, i els altres acusats van negar-se a respondre les preguntes del jutge.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Un per un, començant per Xeikh Mohammad, van ignorar les preguntes del jutge militar, James Pohl, de manera desafiadora. Durant la vista, els cinc acusats van passar l'estona llegint l'Alcorà, revistes o resant dins de la sala, de vegades drets i fent inclinacions.

David Nevin, advocat civil de Xeikh Mohammad, va dir que el seu client "està molt decebut per la imparcialitat d'aquestes comissions militars", de manera que "va triar no parlar" si el tribunal se li dirigia.

L'únic que va alçar la veu va ser Ramzi bin al Shibh, que presumptament havia de ser un dels pilots del vol United 93 que es va estavellar a Pennsilvània, però que no va aconseguir visat per ingressar als EUA. "Potser no ens tornaran a veure aquí mai més. Ens volen matar als camps [de la presó] i faran que sembli un suïcidi", va cridar Al Shibh en anglès.

L'audiència, que després de set hores no havia arribat a la lectura de càrrecs, entre ells el de la mort de gairebé 3.000 persones en els atemptats de setembre del 2001 a Nova York, va trobar-se amb detalls que van posar en evidència que les comissions militars tenen certes llacunes respecte als atacs. D'altra banda, alguns experts presents a Guantánamo creuen que després dels gairebé sis anys que fa que estan presos en aquesta base militar, no s'albira un horitzó proper per jutjar els responsables dels atemptats més greus de la història nord-americana.

stats