Internacional 02/07/2012

Arrenquen les negociacions a l'ONU per reformar el Tractat de Comerç d'Armes

Les ONG reclamen un acord dur, que condicioni les exportacions al respecte pels Drets Humans. El cas de Síria presideix la trobada

Reuters
1 min

Nova YorkDelegats d'arreu del món es reuneixen a Nova York a partir d'aquest dilluns en una trobada d'un mes per renegociar el Tractat de Comerç d'Armes, que pretén regular un mercat global valorat en més de 47.500 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les ONG que reclamen sistemes de control recorden que cada minut mor una persona al món com a conseqüència de la violència armada i insisteixen en la necessitat d'aturar el comerç il·lícit cap a zones en conflicte. La situació actual a Síria és un dels punts a l'agenda. "A Síria, el Sudan i els Grans Llacs Africans, el món és un cop més testimoni del terrible cost humà del comerç d'armes irresponsable i secret ", ha denunciat Brian Wood, d'Amnistia Internacional.

Un dels principals punts de discrepància rau entorn de si el respecte pels Drets Humans ha de ser un criteri obligatori a l'hora d'autoritzar les exportacions d'armes.

No hi ha garanties que les negociacions, que s'han de tancar el 27 de juliol, condueixin a cap acord. Al febrer, les converses preparatòries sobre el funcionament de la trobada gairebé es van trencar per les desavinences entre països. Finalment, com volien els Estats Units, el tractat final s'ha d'aprovar per unanimitat, de manera que qualsevol representant tindrà dret de veto. Si no hi ha consens, el tema es pot portar a l'Assemblea General de l'ONU, on n'hi ha prou amb una majoria de dos terços.

stats