Assemblea General de l'ONU
Internacional 21/09/2011

Dilma Rousseff reclama un lloc permanent per al Brasil al Consell de Seguretat de l'ONU

És la primera dona que obre els debats. Les discussions estan marcades per la reivindicació de l'Estat palestí i la crisi econòmica

Redacció
1 min
La presidenta brasilera, Dilma Roussef, amb el secretari general de l'ONU, Ban Ki-Moon / AFP

BarcelonaLa presidenta del Brasil, Dilma Rousseff, ha obert els debats de l'Assemblea General de l'ONU, marcats per la reclamació palestina del reconeixement internacional d'un estat propi i per la crisi econòmica mundial. Rousseff ha reclamat una reforma del Consell de Seguretat per què el Brasil i altres economies emergents s'hi incorporin com a membres permanents.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Des de 1947, dos anys després de la fundació de les Nacions Unides, Brasil és l'encarregat d'obrir els debats, seguit del país anfitrió, Estats Units. D'aquesta manera, Rousseff la primera dona que accedeix a la presidència brasilera, s'ha convertit també en la primera dona que inaugura les discussions. A Nova York s'ha reunit caps d'estat i de govern i ministres dels 193 països membres de l'ONU, que mantindran aquests dies més d'un miler de reunions bilaterals i interanacionals.

"Estem al davant de reptes extraordinaris, i no podem respondre amb mecanismes normals. Hem de recórrer a la solidaritat", ha dit en la obertura de la sessió el secretari general Ban Ki-moon. "Cal posar fi al bloqueig de la situació al Pròxim Orient", ha instat als participants.

La demanda palestina, la crisi, la primavera àrab, el terrorisme o la seguretat nuclear seran els temes centrals d'aquesta assemblea general. El president de l'Autoritat Palestina, Mahmud Abbas, ha confirmat que divendres demanarà l'admissió formal com estat de ple dret de Palestina, cosa que portaria a un xoc amb els Estats Units, que vetaran la proposta. Divendres també està prevista la intervenció del president israelià, Benjamin Netanyahu. L'assemblea s'allargarà fins al proper dimarts.

stats