Internacional 15/02/2017

Assessors de Trump mantenien contactes amb l'espionatge rus

Membres de la campanya del republicà van parlar amb alts càrrecs de la intel·ligència del Kremlin un any abans de les eleccions

M.S.SCHMIDT / M.MAZZETI/M.APUZZO (The New York Times)
5 min
Trump arrenca el dia amb un informe sobre on i quants cops apareix el seu nom en la premsa mundial.

WashingtonRegistres telefònics i trucades punxades mostren que assessors de la campanya electoral de Donald Trump i altres persones del seu entorn van mantenir reiterats contactes amb alts càrrecs de l'espionatge rus un any abans de les eleccions, segons quatre funcionaris i ex funcionaris nord-americans.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les comunicacions van ser interceptades per les forces de seguretat i d'intel·ligència dels Estats Units en el marc de la investigació sobre l'espionatge rus contra el comitè nacional del partit demòcrata durant la campanya electoral, asseguren tres funcionaris. Les agències d'inte·ligència volien determinar fins a quin punt el Kremlin hauria estat cooperant amb els membres de la campanya de Trump en els ciberatacs per influir en les eleccions. Els funcionaris entrevistats per 'The New York Times' durant les últimes setmanes han dit que no van trobar evidències d'aquesta cooperació.

Però les trucades interceptades van alarmar els serveis secrets, en part perquè alhora que es produïen els contactes, Trump elogiava el president rus, Vladímir Putin. En algun punt, durant l'estiu, Trump va arribar a dir en un acte de campanya que esperava que els espies russos robessin els correus de Hillary Clinton i els fessin públics.

Segons els funcionaris, les comunicacions punxades no només les duien a terme membres de la campanya de l'ara president dels EUA sinó que també ho feien altres persones del seu entorn. Per la part russa, els contactes també es feien a través de membres del govern que no tenien res a veure amb el departament d'espionatge. Així ho asseguren tots els funcionaris i exfuncionaris entrevistats, que parlen de manera anònima perquè la investigació, en curs, és classificada.

Aquestes fonts han donat el nom d'un dels assessors implicat en les trucades: Paul Manafort, que va ser el cap de campanya de Trump durant mesos l'any passat i que havia treballat com a consultor polític a Ucraïna. Les fonts s'han negat a identificar la resta d'assessors.

Els registres de trucades i les comunicacions interceptades són la troballa que l'FBI té en el seu poder per investigar els enllaços entre els assessors de Trump i el govern rus, a més de la pirateria a les xarxes del Comitè Nacional Demòcrata. La investigació també inclou dades que l'organisme de seguretat ha obtingut sobre dades bancàries, registres de viatges i diverses entrevistes.

Manafort, que no ha estat acusat, va refusar les trucades dels investigadors en una trucada realitzada dimarts: "Això és absurd, no sé a què es refereixen, mai he parlat amb la intel·ligència russa i mai he estat involucrat en cap operació del govern rus o l'administració de Putin ni cap operació sota sospita". Manafort va afegir que "aquestes persones no porten un distintiu que digui 'sóc del servei secret rus'".

Diversos personatges relacionats amb Trump han realitzat negocis amb Rússia. No és inusual que els empresaris nord-americans, sense saber-ho, entrin en contacte amb persones de serveis d'intel·ligència estrangers en països com Rússia o Ucraïna, on els serveis secrets estan molt ben infiltrats en la societat. Els agents nord-americans no arriben a discernir si els contactes eren estrictament empresarials. Els funcionaris no revelen gaires detalls, incloent el que es va discutir en les trucades, la identitat dels funcionaris d'intel·ligència russos que hi van participar, o quants dels assessors de Trump van anar a parlar amb els russos. Tampoc queda clar si les converses tenien res a veure amb el mateix Trump.

Un informe de la intel·ligència nord-americana fet públic el mes de gener arribava a la conclusió que el govern rus va intervenir en les eleccions per ajudar Trump, però no es va referir a si algun membre de la campanya de Trump havia participat en aquest procés.

Les trucades interceptades són diferents de les converses telefòniques gravades l'any passat entre Michael Flynn, exassessor de seguretat nacional de Trump, i Segey Kislyak, ambaixador de Rússia als Estats Units. En aquestes trucades, que van portar a la renúncia de Flynn dilluns a la nit, els dos homes discutien sobre les sancions que Obama havia imposat a Rússia al desembre.

Aquests casos formen part de la rutina que té l'agència d'intel·ligència nord-americana en matèria de vigilància en les comunicacions entre funcionaris estrangers.

L'FBI i la Casa Blanca no han volgut fer-hi comentaris, tot i que el secretari de premsa presidencial, Sean Spicer, va comentar en la mateixa línia que cap persona vinculada amb la campanya va tenir contacte amb funcionaris russos: "No hi ha res que em faci pensar que alguna cosa hagi canviat respecte d'aquell període".

Dos dies després de guanyar les eleccions el mes de novembre, Sergei Ryabkov, ministre d'Afers Exteriors rus, va dir que "hi va haver contactes" entre funcionaris russos i assessors de Trump. "Òbviament, coneixem a la majoria de les persones del seu entorn," explicava Ryabkov a l'agència de notícies russa Interfax. Però l'equip de transició de Trump ho negava en paraules de Hope Hicks, afirmant que "això no és exactament així".

L'Agència Nacional de Seguretat, que supervisa les comunicacions dels serveis d'intel·ligència estrangers, al principi va interceptar les trucades entre els assessors de Trump i els russos com a part de les activitats de vigilància rutinària que es fan amb l'exterior. Després d'això, l'FBI va demanar a la NSA recopilar la major quantitat d'informació possible sobre els operatius russos en les trucades telefòniques, i també rebuscar en les antigues intervencions de comunicacions anteriors que no havien estat analitzades.

L'FBI també ha investigat tres persones més properes a Trump, tot i que no està clar si les seves trucades van ser interceptades. Són Carter Page, un home de negocis i exassessor de política exterior de la campanya; Roger Stone, funcionari republicà amb llarga experiència; i Flynn. Tots ells han negat cap contacte amb funcionaris russos.

Com a part de la investigació, l'FBI també avalua la credibilitat de la informació continguda en un expedient que se li va donar a l'any passat un exagent d'intel·ligència britànic. L'expedient contenia una sèrie d'acusacions d'una àmplia conspiració entre Trump, els seus associats i el govern rus. També inclou afirmacions sense fonament en què els russos tenien vídeos que podrien ser utilitzats per fer xantatge a Trump. L'FBI ha estat diversos mesos investigant l'expedient, però encara ha de confirmar les seves afirmacions més incendiàries.

Els alts funcionaris de l'FBI creuen que l'ex oficial d'intel·ligència britànic que va realitzar l'expedient, Christopher Steele, té un historial digne de confiança, i ell mateix va informar els investigadors l'any passat sobre com obtenir la informació. Un agent nord-americà va afirmar que els agents de l'FBI ja s'havien posat en contacte amb algunes de les fonts de Steele.

La investigació a Manafort va començar la primavera passada com a conseqüència d'una investigació criminal sobre el seu treball per a un partit polític pro-rus a Ucraïna i per a l'expresident del país, Víktor F. Ianukóvitx i s'ha centrat en el contacte que mantenia amb els funcionaris d'intel·ligència de Rússia i Ucraïna.

L'FBI no tenia prous proves per obtenir una ordre judicial per escoltar les comunicacions de Manafort, però tenia els informes de la NSA que examinava les comunicacions dels funcionaris ucraïnesos que havia conegut.

La investigació que l'FBI està duent a terme es produeix al mateix temps que les investigacions en la interferència de Rússia en les eleccions i ja estan cobrant importància al Congrés. Aquestes investigacions, a petició dels comitès d'intel·ligència de les dues cambres, estan estudiant no només la pirateria de Rússia, sinó també qualsevol contacte que l'equip de Trump hagi tingut amb funcionaris russos durant la campanya.

Dimarts, els legisladors republicans més importants estaven d'acord que Flynn fos el centre de la investigació i cridar-lo a declarar davant el Congrés. El senador de Virgínia, Mark Warner, que també és el demòcrata amb més alt rang dins del Comitè d'Intel·ligència, va destacar que "encara queden moltes preguntes sense resposta, més de tres mesos després d'haver-se celebrat les eleccions". Warner avisa que la renúncia de Flynn no atura el Comitè a "seguir investigant-lo a ell o a qualsevol altre treballador de la campanya que hagi tingut contactes inapropiats amb oficials russos abans de les eleccions".

stats