Internacional 20/03/2012

La Patagònia xilena esclata contra el govern de Piñera

La regió patagònica d'Aysén viu una revolta popular contra el govern del president Piñera a qui reclama millores en la qualitat de vida en aquesta zona remota. El govern xilè ha respost amb contundència amenaçant amb detencions massives

Pau Cabús I Fornas
2 min
Enfrontaments amb la policia a Santiago de Xile en una manifestació de suport a les protestes d'Aysén / EFE

CoyhaiqueLa regió d'Aysén, a la Patagònia xilena, viu immersa en una revolta social. És una de les regions més australs de Xile –la tercera província en extensió però només amb 100.000 habitants– amb condicions climàtiques extremes i dificultats de comunicació amb al resta del país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Quan l'actual president del país, Sebastián Piñera, va guanyar les eleccions presidencials el 2010 va prometre grans canvis a la regió tradicionalment maltractada pel poder polític pel poc pes electoral que té.

Però dos anys després d'accedir al càrrec, els habitants d'Aysén han dit prou i han llençat el moviment “Aysén, tu problema es mi problema” que es reivindica com a plural i transversal i vol acabar amb el preu desorbitat del combustible, reclamar millores un sistema sanitari de qualitat, que hi hagi un salari mínim regionalitzat i es fundi una universitat pública de qualitat.

Mentre el carrer bull, amb talls de carreteres i professionals de tota mena que donen suport a les reclamacions, Piñera no ha fet referència al moviment, però en tres ocasions ha enviat un ministre seu per redreçar la situació.

L'última vegada, la setmana passada, el ministre no va comparèixer, tot i que els manifestants van complir totes les condicions imposades pel govern per al diàleg, amb l'argument que "perillava la seva integritat física" degut a la violència dels manifestants.

Paral·lelament, la policia ha reprimit el moviment amb duresa les últimes setmanes amb bombes lacrimògenes, balins i porres. I l'últim episodi del moviment és l'anunci del govern xilè d'aplicar la "Ley de Seguridad del Estado", promulgada en la dictadura de Pinochet, que permetrà detenir tothom qui distorsioni l'ordre públic, inclòs dirigents polítics i socials.

stats