Internacional 12/02/2012

Batalla campal a les portes del Parlament grec mentre es vota un paquet de mesures d'austeritat

Per assegurar-se el rescat, Grècia ha de retallar 3.300 MEUR dels seus pressupostos

Acn
1 min
La zona que envolta el Parlament grec ha sofert greus desperfectes / ACN

BarcelonaEls parlamentaris grecs voten aquest diumenge un pla d'austeritat per assegurar-se el rescat financer del Fons Monetari Internacional i la Unió Europea i, d'aquesta manera, evitar que el país faci fallida. La demanda de les institucions internacionals és que Grècia retalli 3.300 MEUR del seu pressupost, condició que posen al país hel·lènic per oferir-li un rescat de 130.000 MEUR.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La votació ha desencadenat la ràbia d'alguns ciutadans, que s'han enfrontat a la policia a les portes de l'hemicicle. Desenes de milers de manifestants s'han aplegat a la plaça Syntagma i un grup emmascarat ha llençat bombes de petroli, que han creat una paret de foc. La policia ha fet servir gasos lacrimògens. Segons explica l'agència Reuters, el gas lacrimògen ha arribat a l'hemicicle, segons ha explicat un parlamentari de l'esquerra grega, Panagiotis Lafazanis. Mentrestant, els diputats debaten una retallada de 3.300 MEUR amb mesures impopulars, com una reducció de les pensions.

Renunciar, "pitjor que retallar"

El ministre de Finances grec, Evangelos Venizelos, ha dit al Parlament que renunciar a les demandes de l'FMI i la UE seria molt pitjor que la retallada que s'està debatent, ja que suposaria arribar a la bancarrota i sortir de la zona euro.

Venizelos ha dit que no s'està debatent si fer sacrificis o no, sinó entre fer sacrificis i haver-ne de fer uns de terriblement grans, ha recollit l'agència Reuters.

Per aprovar el pla de retallades, el Parlament hel·lènic necessita una majoria simple, un total de 155 vots. Es calcula que fins a mitjanit no hi haurà dades oficials de la votació i, en principi, es preveu que s'aprovin els ajustaments.

stats