Internacional 14/09/2011

El primer ministre belga anuncia que deixa el càrrec i agreuja la crisi política al país

El rei Albert II ha interromput les vacances per tornar d'urgència a Brussel·les. Bèlgica porta més d'un any sense govern, un rècord mundial

Redacció/Agències
1 min
El primer ministre en funcions belga, Yves Leterme, en una imatge d'arxiu / AFP

BarcelonaBèlgica no se'n surt de la crisi política que viu. El primer ministre en funcions belga, Yves Leterme, ha anunciat aquest dimecres que abandonarà abans de final d'any el càrrec per acceptar ser secretari general adjunt de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE). L'anunci agreuja el caos polític que viu el país, que porta més d'un any sense govern, un rècord mundial.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“Sorpresa” i “preocupació” són les paraules més usades per la premsa local. Els partits belgues, 458 dies després de les últimes eleccions generals, no han aconseguit posar-se d'acord per formar un nou executiu, principalment per les tensions entre francòfons i flamencs sobre assumptes com l'escissió del districte electoral de la perifèria de la capital (Brussel·les-Halle-Vilvoorde), el finançament de l'Estat o el traspàs de més competències a les regions.

L'anunci ha obligat el rei dels belgues, Albert II, a interrompre les seves vacances i tornar d'urgència a Brussel·les davant la crisi, després que l'encarregat de formar nou govern, el líder socialista francòfon Elio Di Rupo, hagi donat un ultimàtum. Di Rupo dirigeix des de fa quatre mesos les negociacions entre vuit partits flamencs i francòfons. Si aquest ultimàtum no dóna fruits, els mitjans belgues ja apunten que Di Rupo presentarà la seva dimissió al rei.

stats