Internacional 09/07/2011

Mor als 93 anys Betty Ford, vídua de l'expresident dels EUA Gerald Ford

L'exprimera dama va ser coneguda per la seva defensa dels drets de les dones i per la seva lluita contra la toxicomania

Agències
2 min
L'expresident nord-americà Gerald Ford, amb la seva dona, Betty Ford, a fora de la Casa Blanca el 1999

Washington p { margin-bottom: 0.21cm; } Betty Ford, vídua de l'expresident dels Estats Units Gerald Ford, va morir ahir als 93 anys, segons va anunciar aquest divendres al vespre un membre de la família a la cadena nord-americana CNN. Betty Ford, que va ser una portaveu activa defensora dels drets de les dones i que era coneguda per la seva lluita contra la toxicomania, vivia a Califòrnia des de la mort del seu marit, el 2006.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El president dels EUA, Barack Obama, ha volgut retre homenatge a Betty Ford en un comunicat en què l'ha descrit com una dona que al llarg de tota la seva vida "es va distingir pel seu coratge i la seva compassió”. “Com a primera dama de la nostra nació va ser una fantàstica defensora dels drets de les dones i de la seva salut”, afegeix Obama al comunicat.

Per la seva banda, l'expresident nord-americà George H.W Bush i la seva dona Barbara han declartat que “estimaven molt” Betty Ford. De la mateixa manera, la vídua de l'expresident dels EUA Ronald Reagan, Nancy Reagan, s'ha mostrat molt afligida per la mort de Betty Ford i ha destacat el “meravellós rol” que va jugar en la lluita contra el càncer de mama. Betty Ford, que va ser operada d'una mastectomia el 1974, va assegurar que si com a primera dama podia parlar “sense embuts” de la seva operació, les altres dones també haurien de poder parlar-ne sense complexes.

Betty Ford també va reconèixer públicament la seva dependència a l'alcohol i a altres medicaments, fet que la va portar a crear la famosa clínica de rehabilitació que porta el seu nom a Palm Springs, Califòrnia.

Gerald Ford, 38è president dels Estats Units, no va ser mai escollit. Va succeir Richard Nixon quan es va veure forçat a dimitir a l'agost del 1974. Quan va ser candidat republicà a les eleccions presidencials de 1976, va ser derrotat pel demòcrata Jimmy Carter.

stats