Bielorrússia
Internacional 20/12/2010

Set candidats detinguts i victòria oficial aclaparadora de Lukaixenko a les eleccions

La manifestació de l'oposició contra el frau electoral a Bielorússia ha acabat amb una forta repressió policial. L'actual president ha guanyat oficialment amb el 80% dels vots

Agències
2 min
Repressió de les protestes de l'oposició a Minsk. Foto: AFP

MinskSet dels nou candidats a la presidència de Bielorússia han estat detinguts aquesta nit, després que la policia dispersés milers d'opositors al president Alexandr Lukaixenko, que com es preveia ha resultat guanyador de la primera volta de les eleccions. Andreï Sannikov, Vladimir Nekliaev, Nikolaï Statkevitx, Rygor Kastoussev, Vitali Rymatxevskiï, Ales Mikhalevitx i Dmitri Ouss es troben sota custòdia policial. Sannikov i Rymatxevskiï han estat ferits en la intervenció policial, informa la ràdio russa independent Eco de Moscou. Un altre candidat, Vladimir Nekliaev, també ferit, ha estat detingut quan es trobava a l'hospital, segons han informat els mitjans locals. Ales Mikhalevitch i Dmitri Ouss també han estat arrestats. També ha estat detinguda Maria Antonova, periodista de France Pesse, quan arribava a l'hotel. Altres periodistes van ser agredits per la policia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Lukaixenko és al poder a l'antiga república soviètica des de fa 16 anys. Ha estat reelegit amb un 79,67% dels vots, segons els resultats que la comissió electoral ha fet públics dilluns al matí. L'oposició denuncia un frau massiu. La comissió xifra la participació en un 90,66%.

Diumenge a la nit, centenars de forces antidisturbis van intervenir massivament contra els manifestants a la plaça de la Independència de Minsk, on es trobaven el govern, el parlament i la comissió electoral. La policia va actuar amb violència i va aconseguir controlar la plaça poc abans de la mitjanit hora local. Segons AFP la manifestació havia reunit desenes de milers de persones. La repressió va començar quan els manifestants van intentar prendre la seu del govern, trencant portes i finestres. "És així com Bielorússia va aconseguir la seva independència el 1991 i és així com la dictadura de Lukaixenko caurà avui", va dir el candidat Sannikov abans de la intervenció policial. La policia va atacar els manifestants amb porres, bombes sonores i gasos lacrimògens.

El ministre de l'Interior, Anatoli Koulechov, va explicar que els manifestants seran processats per "aldarulls massius", delicte castigat amb 15 anys de presó al país.

stats