MÓN
Internacional 03/05/2011

"Bin Laden va ser assassinat per tropes dels EUA o pel seu guardaespatlles?"

La premsa pakistanesa especula sobre els detalls que envolten la mort del líder d'Al-Qaida. Consideren que l'operació és un “cop desmoralitzador” a la insurgència radical i asseguren que la mort d'Ossama marca “la fi d'una era”

Redacció
2 min
'Pakistan Today'

BarcelonaLa premsa del Pakistan especula aquest dimarts sobre els detalls de l'operació especial dels EUA que va acabar dilluns amb la vida del líder de la xarxa terrorista Al-Qaida, Ossama bin Laden, a la localitat pakistanesa d'Abbottabad. Els editorials parlen de "la fi d'una era", d'un "cop desmoralitzador" per als grups insurgents a tot el món i vaticinen que en els pròxims dies "s'aclarirà més encara el paper exacte" del Pakistan en la "guerra contra el terrorisme".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El més atrevit dels diaris és el rotatiu Dawn, un dels més seriosos en llengua anglesa del Pakistan, que porta a la portada aquesta pregunta: "Ossama va ser assassinat per tropes dels EUA o pel seu propi guardaespatlles?". "En l'escena del tiroteig no sembla que pogués haver estat assassinat a boca de canó des d'un angle tan tancat i alhora oferint resistència", cita Dawn fent referència a una font oficial sense identificar. L'article suggereix, amb el suport d'altres fonts, que un dels seus escortes podria haver matat el líder d'Al-Qaida.



Altres diaris s'inclinen per oferir narracions amb menys càrrega interpretativa, amb titulars com "Ossama bin Laden, mort", vist en el rotatiu Daily Times, o "Obama atrapa Ossama", del diari The News. Aquests dos diaris segueixen més o menys la versió nord-americana de l'operació: un comando d'elit dels EUA es va despenjar des d'un helicòpter fins a la mansió d'Abbottabad on residia Bin Laden durant la matinada de diumenge a dilluns i va acabar amb la vida del terrorista més buscat del planeta. Els dos diaris també compren la versió dels EUA que assegura que el cadàver va ser llançat després al mar. Sobre quantes persones van morir al costat d'Ossama, un fet que segueix sent motiu d'especulació, The News utilitza fonts sense identificar per assegurar que cinc persones més van perdre la vida, entre elles un fill i una de les dones de Bin Laden.

stats