Internacional 26/12/2011

La mort de Bin Laden, la gran victòria d'Obama

Els serveis secrets van matar el terrorista més buscat del món en una operació secreta al Pakistan. “S'ha fet justícia”, va dir el president nord-americà a l'anunciar la notícia

Ariadna Matamoros
2 min
El refugi del més buscat Ciutadans d'Abbottabad  als voltants de la casa on va ser assassinat Ossama bin Laden.

BarcelonaVa passar de nit, al mes de maig. Les televisions nord-americans van interrompre les seves emissions per anunciar que Osama Bin Laden havia mort. Minuts més tard, Barack Obama sortia en antena per confirmar la notícia poc abans de mitjanit, hora local. “Els Estats Units han llençat un missatge inequívoc: no importa quant temps faci falta, s'ha fet justícia”, va dir el president nord-americà, que dos anys abans havia estat guardonat amb el Premi Nobel de la Pau. Una proclamació als quatre vents de l'ull per ull.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Obama va explicar que les tropes nord-americanes no només havien matat el líder d'Al-Qaida en una operació secreta al Pakistan, sinó que a més tenien el seu cos que, posteriorment, llançarien al mar per evitar que la seva tomba es convertís en un lloc de pelegrinatge. Times Square i la Zona Zero de Nova York es van omplir de gent que celebrava la notícia, i van ser pocs els que van qüestionar l'operació. El debat de si hagués estat millor capturar i jutjar Bin Laden no va obrir portades als Estats Units.

La mort del terrorista, l'ideòleg de l'atemptat a les Torres Bessones en què van morir gairebé 3.000 persones, sí que va revifar el debat sobre la retirada de les tropes nord-americanes de l'Afganistan després de 10 anys de guerra. Els Estats Units i l'OTAN preveuen transferir la seguretat a les forces afganeses d'aquí a finals del 2014, malgrat que Obama va anunciar enguany la retirada de 33.000 soldats abans de l'estiu del 2012.

Les guerres a l'Iraq i a l'Afganistan són cada cop més impopulars entre els nord-americans, però el final de Bin Laden va fer créixer la popularitat del president dels Estats Units, que passarà a la història com el mandatari que va acabar amb el terrorista més buscat del planeta.

La mort de Bin Laden ha estat el tema més comentat a Facebook el 2011 i la notícia de l'any segons l'enquesta anual que fa l'agència Associated Press entre els editors i directors de mitjans nord-americans.

stats