Àsia
Internacional 19/02/2012

Birmània jutjarà un dels monjos que va liderar la Revolució Safrà

Shin Gambira va ser alliberat durant l'amnistia concedida per les noves autoritats el mes passat, però ha continuat criticant el nou govern del país. L'acusen "d'ocupació il·legal" d'un monestir

Afp
1 min

BangkokLes autoritats de Birmània han anunciat que jutjaran per "ocupació il·legal" un dels monjos que van liderar la Revolució Safrà el 2007 i que va ser amnistiat el gener passat, segons informa la premsa oficial.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El religiós Shin Gambira haurà de respondre als càrrecs per ocupar un monestir i forçar l'entrada d'altres a Rangun després de ser alliberat, en el marc d'una amnistia concedida el gener passat pel president birmà a 302 presos polítics.

Des que va ser excarcerat una setmana abans, Gambira havia estat obrint monestirs que les autoritats havien tancat després de la Revolució.

Després de conèixer l'arrest, la portaveu del departament d'Estat nord-americà, Victoria Nuland, va demanar a les autoritats birmanes l'alliberament "immediat i incondicional" del monjo i va reclamar "una explicació dels motius de la detenció".

Gambira va ser condemnat a 68 anys de presó i a 12 de treballs forçats després d'haver encapçalat i animat les mobilitzacions populars que el setembre de 2007 van sortir als carrers de les principals ciutats de Birmània per exigir democràcia. Les protestes van ser aturades amb duresa pel règim militar, que va matar desenes de civils i en va detenir milers més.

Des que la junta militar es va dissoldre, el març de 2011, les autoritats civils que van rebre el poder han iniciat un procés de reformes que ha donat esperança a la comunitat internacional que es podria restablir la democràcia al país.

stats