06/10/2016

Blindatge europeu

2 min

L’Europa fortalesa no era prou hermètica i la UE ha decidit segellar-la una mica més. Aquest dijous es va desplegar la primera força de vigilància europea a la frontera entre Bulgària i Turquia. “Europa era un territori amb una tanca trencada”, deia el primer ministre búlgar, Boiko Boríssov, en la inauguració, i aquestes patrulles ajudaran a reparar-la.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Només unes hores abans la Comissió Europea havia anunciat també un acord per deportar desenes de milers d’immigrants afganesos al seu país d’origen. Amb Turquia la UE ja va haver de fer front a les protestes pel retorn dels migrants arribats a Grècia cap a un país que no tots consideren segur. Ara, però, la Unió retornarà els afganesos a qui hagin rebutjat la sol·licitud d’asil a un país que està en guerra, on el govern és incapaç de garantir la seguretat a bona part del territori.

L’acord, a més, es va signar coincidint amb la celebració d’una conferència de donants per l’Afganistan organitzada a Brussel·les. Malgrat que la UE insisteix que no hi ha relació entre una cosa i l’altra, el ministre d’Afers Estrangers alemany, Frank-Walter Steinmeier, va assegurar a la premsa de la capital comunitària que les ajudes europees estaran condicionades, a partir d’ara, al fet que Kabul cooperi en “el retorn” dels migrants. L’Organització Internacional per les Migracions (OIM) considera que la de l’Afganistan és una crisi migratòria silenciada. 213.000 afganesos van demanar asil a Europa durant l’any passat. Són la segona comunitat més nombrosa, després dels sirians, que busca refugi a la UE.

Europa es blinda físicament, a les fronteres, i políticament, amb la signatura de convenis de repatriació que violen la legislació internacional. Mentrestant, el tràfic de persones continua sent un negoci tan lucratiu com el comerç d’armes o el narcotràfic.

El blindatge de les fronteres ha reduït el nombre d’arribades a través del Mediterrani en un 40%, segons l’OIM, però ha incrementat el nombre de morts en un 20%. Gairebé 303.000 persones han arribat a Europa per mar durant aquest any 2016. El risc, però, és cada cop més gran. El cost del viatge per als que ho intentaran, també. En només dos dies s’han arribat a rescatar fins a 10.000 persones davant les costes líbies. Segons l’Unicef, nou de cada deu nens que han arribat a Europa a través d’Itàlia aquest any viatgen sols.

stats