Internacional 26/09/2011

Els indígenes bolivians protesten contra el govern de Morales

La policia va reprimir aquest diumenge una marxa contra la construcció d'una carretera que travessarà un parc natural. L'actuació dels agents ha provocat la dimissió de la ministra de Defensa

Ara/efe
1 min

BarcelonaCentenars de persones han sortit aquest dilluns als carrers de diferents ciutats bolivianes com a rebuig a la repressió policial d'una marxa indígena que es manifesta aquests dies en contra la construcció d'una carretera que travessa un parc natural, informa Efe.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'actuació dels agents va deixar un balanç d'almenys un mort, un nen, i centenars de ferits, i ha provocat la dimissió de la ministra de Defensa, Celia Chacón, que aquest dilluns ha presentat una carta de renúncia “irrevocable” al president Morales arran una repressió que, segons ella, “no es pot defensar ni justificar”.

L’objecte de la discòrdia és una carretera, finançada pel Brasil, que vol unir La Paz amb l’Amazònia per agilitzar els transport de mercaderies, però que travessa el Parc Nacional Isiboro Sécure (conegut com Tipnis). Els indígenes s’oposen a la construcció d’aquesta via i porten més de 40 dies de manifestacions. Fa una setmana van iniciar una marxa cap a La Paz com a signe de protesta i diumenge uns 500 efectius de la policia van reprimir amb gasos lacrimògens i a cop de porra els 1.500 manifestants que estaven a la localitat de Yucumo, a uns 300 quilòmetres de la capital.

Avui alguns ministres de Morales han negat que hi hagués morts i desapareguts arran la dissolució policial i els agents han defensat la seva actuació al·legant que van ser amenaçats pels nadius de la reserva, que segons diuen anaven armats amb fletxes.

Els indígenes temen per l’impacte mediambiental que pugui tenir la carretera i perquè aquesta propiciï l’arribada massiva de cultivadors de la planta de coca, el que canviaria el paisatge natural de la zona i afectaria els recursos naturals que consumeixen els seus habitants.

stats