Eleccions a Rússia
Internacional 04/12/2011

Els primers resultats parcials confirmen que el partit de Putin ha perdut la majoria absoluta

Les pàgines web de diversos mitjans independents han deixat de funcionar des del matí. Tots els partits i organitzacions independents denuncien violacions de la llei electoral

Efe
2 min
Dimitri Medvédev i Vladimir Putin, després de saber-se els primers resultats / AFP

MoscouEls primers resultats oficials de les eleccions legislatives a Rússia, amb el 18% del vot escrutat, confirmen que el partit del primer ministre Vladimir Putin i el president Dimitri Medvédev, Rússia Unida, ha perdut la majoria absoluta, i es quedaria amb el 42,7% dels vots. Malgrat la victòria, es confirma la previsió que apuntava una pèrdua de suport respecte als anteriors comicis. Aquests primers sondejos fan pensar que el partit hauria aconseguit el 48,5% dels vots, 15 punts menys que en les anteriors eleccions. Aquest tant per cent donaria al partit 220 dels 450 diputats de la Duma i suposaria la pèrdua de la majoria absoluta.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A les 18.00 h de Moscou (12.00 GMT), a tres hores del tancament dels col·legis electorals, havia acudit a les urnes el 50,4% del cens electoral, xifrat en gairebé 110 milions de ciutadans.

Les xifres de la Comissió Electoral Central indiquen que la participació seria igual o superior a la dels comicis parlamentaris del 2007, quan va arribar al 63,78%.

A més de Rússia Unida, pels 450 escons de la Duma competeixen altres sis formacions, per primer cop a la història de la federació, totes les que es van inscriure en el registre electoral: el Partit Comunista (PC), l'ultranacionalista Partit Liberal Democràtic (PLD), el socialdemòcrata Rússia Justa (RJ), els liberals Yabloko i Causa Justa (CJ) i el nacionalista Patriotes de Rússia (PR).

Actualment, a més del RU, tenen representació a la Duma el PC, el PLD i RJ, formacions que, segons els sondejos, mantindran i fins i tot augmentaran els seus grups parlamentaris.

Per accedir al repartiment proporcional dels escons, els partits han d'obtenir almenys el 7% dels sufragis emesos, fita que, segons les enquestes, és inassolible per Yabloko, CJ i PR.

Atac als mitjans independents

Les pàgines web de la ràdio independent Eco de Moscou i de Golos, l'organització de control electoral independent més prestigiosa a Rússia, no funcionen. Com tampoc les d'altres mitjans de comunicació independents del poder. Els seus propietaris acusen Rússia Unida d'haver-les atacat informàticament per evitar que difonguin denúncies per frau electoral, que des de bon matí han estat nombroses.

[if gte mso 9]> Normal 0 21 false false false ES X-NONE X-NONE