Internacional 28/06/2016

Amb el Brexit els Estats Units Perdran el seu millor aliat a la UE

Kerry insta els líders europeus a evitar “revenges” en el divorci

Núria Ferragutcasas
4 min
El cap de la diplomàcia dels EUA, John Kerry, i la seva homòloga europea, Federica Mogherini, ahir en una reunió de l’OTAN.

WashingtonLa sortida del Regne Unit de la Unió Europea tindrà implicacions econòmiques, diplomàtiques i internes per als Estats Units. De fet, algunes ja s’han començat a notar. El resultat del referèndum britànic, que ha xocat el món, ha sacsejat els mercats financers i amenaça l’economia del país. Ha generat, a més, múltiples qüestions sobre l’impacte que tindrà en la campanya presidencial.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El govern de Barack Obama es va afanyar a assegurar que la relació “especial” entre els EUA i el Regne Unit es mantindria, com també la bona aliança amb els països europeus. Tot i així, Washington perd el seu millor aliat i interlocutor a la Unió Europea. Els dos països comparteixen no només història, llengua, cultura i valors democràtics, sinó també interessos en seguretat i en la defensa del lliure comerç.

“La pertinença del Regne Unit a la UE ha amplificat la veu dels Estats Units en el diàleg econòmic i de seguretat a dins d’Europa. Per tant, la seva sortida disminuirà la nostra influència”, explica William Galston, expert de l’institut Brookings i exassessor del govern Bill Clinton als anys noranta. Així, els Estats Units podrien decidir reproduir la relació mantinguda fins ara amb Londres amb altres socis europeus clau, com Alemanya i França, per no perdre influència. Aquest és el repte, però no serà fàcil perquè els lligams amb aquests països no són tan forts.

Una Europa més volàtil

D’altra banda, el Brexit pot desencadenar un efecte dòmino. Altres països com Grècia, que fa temps que es plantegen marxar de la Unió Europea, podrien decidir seguir el mateix camí. A França i Holanda els partits d’ultradreta ja han demanat referèndums semblants al britànic. En el futur, doncs, els Estats Units podrien trobar-se una Europa més dèbil i volàtil.

Davant d’aquesta possibilitat, el secretari d’Estat dels EUA, John Kerry, va instar ahir els líders europeus a “no perdre el cap” ni actuar per “revenja” durant el període de transició que s’obrirà amb el procés de separació entre el Regne Unit i els 27 països de la UE. Des de Brussel·les, en una roda de premsa amb la cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, Kerry va subratllar la importància d’una Unió Europea “forta”. “És a través de la força de la unió d’aquests països que podem fer bones coses”, va afegir.

El cap de la diplomàcia nord-americana va assegurar que els Estats Units volen fer tot el que sigui possible perquè el Brexit es faci de manera calmada. Kerry també es va reunir amb el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, i, més tard a Londres, amb el ministre d’Exteriors britànic, Philip Hammond.

Kerry també creu que una de les conseqüències del divorci dels britànics amb la UE és una “OTAN encara més forta”. L’aliança militar transatlàntica, de fet, pot guanyar influència en les relacions diplomàtiques dels EUA amb els països europeus. “Crec que l’OTAN s’ha convertit en una plataforma per a la cooperació entre Europa i Amèrica del Nord encara més important”, va dir Stoltenberg.

Inestabilitat econòmica

Si Kerry es va esforçar a reduir l’impacte del Brexit en les relacions entre el seu país i Europa, alts funcionaris de la Casa Blanca feien el mateix en l’àmbit econòmic. Per calmar els mercats van insistir que la decisió del Regne Unit no és l’inici d’una nova crisi financera. Tanmateix, el secretari del Tresor nord-americà, Jack Lew, va admetre que representa un repte “desfavorable” per a l’economia del seu país.

“Respectem la decisió dels votants del Regne Unit, i treballarem de prop amb Londres, Brussel·les i els nostres aliats internacionals per assegurar l’estabilitat de les condicions econòmiques i la prosperitat d’Europa i del món”, va afirmar. Per a Lew el vot britànic ha sigut “una sorpresa”, però el seu impacte en els mercats financers ha sigut “fins ara ordenada”. Els experts econòmics, però, alerten que les exportacions nord-americanes podrien sortir perjudicades davant de la davallada de la lliura esterlina que ha provocat el Brexit.

Impacte a les presidencials

El sorprenent dels britànics al divorci amb la Unió Europea ha acaparat la campanya presidencial nord-americana. Si per a alguns el resultat és un avís del que pot passar al novembre si guanya el candidat republicà Donald Trump, per a d’altres són qüestions diferents i no del tot comparables.

El malestar contra les elits i la retòrica antiimmigració ajuden a explicar tant el Brexit com l’èxit de la campanya de Trump. Però la sortida del Regne Unit de la UE no s’entén sense l’euroescepticisme present durant molts anys en una part de la població britànica.

Per a la politòloga nord-americana Elaine Kamarck, no seria gens prudent assegurar que el Brexit suposa l’avantsala d’un triomf de Trump a les presidencials del novembre. La cursa cap a la Casa Blanca és diferent, ja que no és un referèndum sobre “un tema específic” sinó l’elecció entre dos candidats. A més, tot i que el magnat immobiliari novaiorquès ha guanyat la nominació republicana gràcies al seu discurs contra la immigració, “hi ha una gran part de l’electorat nord-americà” que el rebutja.

stats