Internacional 19/07/2017

Brussel·les amenaça Polònia de suspendre el vot si tira endavant el pla de polititzar la justícia

La Comissió estudia aplicar un càstig inèdit en la història comunitària

Esther Herrera
2 min
El passat dimarts es va celebrar una manifestació pacífica davant el Palau Presidencial de Varsòvia contra les reformes judicials a Polònia

Brussel·lesBrussel·les està perdent la paciència amb Polònia. L’executiu d’ultradretà que governa al país ha posat contra les cordes la Comissió Europea, que veu com un dels països més díscols de la Unió segueix amb la seva deriva autoritària aprofitant el moment de feblesa que viu el projecte europeu. El vicepresident primer de l'executiu comunitari, Frans Timmermans, ha enviat aquest dimecres un ultimàtum a Varsòvia perquè freni la polèmica reforma judicial aprovada, o bé s’aplicarà la suspensió del dret a vot de Polònia en les decisions que prenen els Vint-i-vuit.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“Tenint en compte els últims esdeveniments, estem molt a prop d’activar l’article 7”, ha admès Timmermans, molt dur després d’un any de diàleg amb Varsòvia perquè retiri diverses lleis que posen en perill l’estat de dret al país de l’Est, però que, tanmateix, no ha donat cap fruit. Els comissaris tornaran a abordar la qüestió la setmana que ve per decidir quins seran els pròxims passos. Timmermans va apuntar la possibilitat d’obrir un nou expedient sobre l’estat de dret a Polònia o obrir nous procediments d'infracció per portar-la davant del Tribunal de Justícia de la UE per vulnerar la normativa.

A Brussel·les l'inquieta especialment la reforma que prepara el govern polonès per nomenar i destituir els membres del Consell Nacional del Poder Judicial, un dels principals òrgans judicials del país, i que permetrà que el Parlament pugui escollir 15 dels 25 membres d'aquesta institució. Així, el govern del partit Llei i Justícia, que compta amb una amplia majoria a la cambra baixa, tindrà la llibertat de cessar jutges i imposar-ne d'afins. “Amb aquesta reforma, els jutges serviran per al que vulguin els líders polítics, en dependran”, va alertar Timmermans.

De moment la reforma és encara un projecte de llei, per això la Comissió Europea encara no pot sancionar Polònia. A més, encara està recollint tota la informació legal necessària per formar una acusació sòlida. Brussel·les no amaga que la relació amb Varsòvia “és preocupant” a causa de la manca de diàleg i l’estira-i-arronsa entre el govern polonès i les institucions europees just en un moment de fragilitat del projecte europeu. El govern de Beata Szydlo no accepta com a interlocutor Brussel·les, ja que només escolta Alemanya, França o els Estats Units, lamenten des de l’executiu comunitari.

Corregir la deriva

Per la seva banda, Timmermans creu que Polònia encara és a temps de reconduir la situació, ja que “una amplia majoria” d'estats, fins i tot de països aliats, com els de Visegrad, consideren que s’han de “reobrir” les converses entre Brussel·les i Varsòvia. Amb tot, l’executiu comunitari vol ser caut i espera que finalment Varsòvia no arribi tan lluny com per forçar una sanció com l’activació de l’article 7, que no s’ha aplicat mai a la història, i que requereix unanimitat de tots els països. Des de la Comissió apunten que si es reprèn el diàleg encara hi ha esperança per a un retrocés, perquè en cas contrari temen que Polònia vulgui abandonar la UE si la corda es tiba per les dues bandes.

stats