Internacional 23/10/2011

El delegat sahrauí a Madrid veu un mòbil "polític" darrera del segrest a Algèria

Bucharaya Beyun, membre de la direcció nacional del Front Polisario, no creu que els segrestadors hagin travessat "2.000 quilòmetres de desert i la frontera de 3 països per raptar tres estrangers"

Joan Callarissa
2 min
Bucharaya Beyun, delegat saharaui per a l'Estat espanyol i membre de la Direcció Nacional del Front Polisario

BarcelonaBucharaya Beyun, delegat sahrauí a l'Estat espanyol, afirma que no "és normal ni lògic" que uns segrestadors "que són de Mali" creuïn la frontera de tres països i recorrin més de 2000 quilòmetres a través del desert per raptar tres cooperants. Explica que si només volguessin diners haurien segrestar algun estranger de dins del seu país o de "més prop".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Des del seu punt de vista, hi ha una motivació "política" darrera del segrest encara que no s'atreveix a posar-hi cap nom propi i diu que "no pot culpar ningú". Tot i això, està segur que existeix l'objectiu de "desmotivar i espantar" els estrangers solidaris que van als camps de refugiats sahrauís a ajudar. Encara que reconeix que hi ha hagut alguns "altres segrestos abans", diu que els 35 anys que porten allí "no hi ha hagut cap problema" per als foranis que han volgut anar allí a ajudar, que "sempre s'havien pogut moure lliurement".

Aquest segrest és, des del seu punt de vista, una maniobra que vol crear "inestabilitat i inseguretat" a la zona dels campaments per a que hi deixin d'anar cooperants de tot el món i, així, deixin d'ajudar aquest poble que "tant ho necessita". Malgrat això, diu que també existeix el "mòbil econòmic" perquè la la maldat no té "ni ideologia ni religió" però que no és el motiu principal del segrest "ja que el que han fet els raptors no és ni lògic ni raonable".

Beyun creu que "molt aviat", "potser aquesta nit", se sabran els autors i llavors es provarà la seva tesi. D'altra banda, també afirma que estan disposats a treballar "el que faci falta" per solucionar aquest segrest i que ho estan fent, però que el Govern espanyol encara no s'ha posat en contacte amb la delegació a Madrid del Front Polisario "per intentar solucionar el problema".

stats