Internacional 19/04/2011

El Congrés aprova la pròrroga de dos mesos de la missió militar a Líbia

Chacón reclama al PP que censuri les crítiques d'Aznar contra decisions del govern espanyol

Joan Rusiñol
2 min

MadridLa ministra de defensa, Carme Chacón, ha comparegut aquest matí al Congrés per demanar als grups parlamentaris l'autorització necessària per ampliar dos mesos més la zona d'exclusió aèria a Líbia que, inicialment, era d'un mes. Així ho va aprovar la cambra baixa espanyola el dia 22 de març. Els tres mesos d'operacions costaran 43 milions d'euros a les finances públiques. L'aval s'ha concedit només amb el vot en contra del diputat d'IU, Gaspar Llamazares.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Al torn de resposta als grups, ha aprofitat per lamentar les crítiques de l'expresident espanyol José María Aznar contra les polítiques econòmiques del govern espanyol, i la salut de les finances públiques, i les paraules que qüestionaven l'operació militar contra Gaddafi. Per això, ha demanat al PP que li traslladi que "qüestionar la solvència econòmica o criticar obertament decisions preses gairebé per unanimitat pel Parlament no és bo".

Sobre les informacions que denuncien que el dictador libi ha fet servir bombes de fragmentació de fabricació espanyola contra la població civil, Chacón ha recordat que Espanya va ser "el primer país" que va prohibir-ne la fabricació i que "va destruir-ne tot l'arsenal".

Segons ha explicat a la comissió de defensa, la missió té "la legalitat internacional, la coordinació amb els socis i aliats, el suport dels actors de la regió i del Parlament". Per això, reitera que la missió és, a parer seu, "legítima i solidària". Assegura que els "objectius s'estan complint amb total normalitat". Ha dit que es tracta "d'impedir o dificultar" nous atacs de Gaddafi contra la població civil líbia. Ara bé, la titular de defensa ha posat l'accent en que "la solució no pot ser estrictament militar" sinó que és "urgent" fer una aposta per les vies "polítiques i diplomàtiques". Per això, formalment, ha fet una "crida" a la comunitat internacional per "augmentar" aquests esforços per aconseguir una solució estable.

En la seva compareixença, però, ha reivindicat la necessitat de l'ofensiva militar per protegir la població civil i ha assegurat que s'ha assolit "una reducció significativa de la capacitat militar" de les tropes de Gaddafi i "avenços substancials" en la protecció de la població.

Chacón ha reclamat també permís per integrar-se a una futura missió humanitària sota el paraigües de la ONU i per afegir un nou avió espanyol per fer tasques de reabastiment. En cap cas, assegura, això comportarà cap augment dels efectius màxims autoritzats, que és de 500.

stats