Internacional 08/05/2012

La CIA desmantella un pla per atemptar contra un avió dels EUA

El programa preveia l'ús d'una versió més sofisticada d'un artefacte que va ocultar sota la roba un jove nigerià el 2009 per tractar de fer explotar un avió que anava d'Amsterdam a Detroit

Efe
2 min

WashingtonLa CIA ha desmantellat en les últimes setmanes un pla d'Al-Qaida a la península Aràbiga (AQAP, en anglès) per cometre un atemptat suïcida contra un avió, ha confirmat la Casa Blanca.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El president dels EUA, Barack Obama, va ser informat a l'abril de la trama terrorista, segons ha explicat la portaveu del Consell de Seguretat Nacional (NSC), Caitlin Hayden, que va assegurar que "no hi va haver perill per al públic".

El pla incloïa l'ús d'una versió més sofisticada de l'artefacte que va ocultar sota la roba el jove nigerià Umar Farouk Abdulmutallab, que pel Nadal del 2009 va tractar de fer explotar un avió en ruta des d'Amsterdam a Detroit (EUA).

Les autoritats nord-americanes s'han negat, per ara, a proporcionar més detalls sobre el pla per raons de seguretat. No es coneix si hi ha algun sospitós detingut ni on va ser interceptat l'artefacte amb el qual es pretenia cometre l'atemptat.

Només s'ha divulgat que l'explosiu estava "en trànsit" quan va ser interceptat, però no en un aeroport ni prop d'un avió.

La senadora demòcrata Dianne Feinstein, que encapçala el Comitè d'Intel·ligència del Senat, ha dit als periodistes que havia estat informada de la troballa d'un dispositiu "no detectable" que seria usat per atemptar contra un avió de passatgers amb destinació als Estats Units.

L'Oficina Federal d'Investigacions (FBI) ha explicat en un comunicat que analitza l'explosiu i que és similar a altres que han estat usats prèviament per l'esmentada organització per dur a terme atacs terroristes "contra avions" i altres objectius.

L'FBI ha indicat que l'artefacte ha estat confiscat amb l'ajuda dels seus socis internacionals a l'"estranger", sense detallar-ne la procedència, i assegura que "mai va presentar una amenaça per a la seguretat pública".

El secretari de Defensa, Leon Panetta, va confirmar la trama durant una conferència de premsa amb el ministre de Defensa xinès, Liang Guanglie, després de la reunió al Pentàgon.

"El que aquest incident posa de manifest és que el país ha de continuar vigilant aquells que tracten d'atacar", va dir Panetta, que va assegurar que "farem tot el necessari per mantenir la seguretat als Estats Units".

Una font oficial de la lluita antiterrorista, que va parlar en condició d'anonimat, ha indicat a la CNN que l'artefacte trobat era "no metàl·lic" i era fabricat per ser usat per un suïcida en un avió.

Obama va demanar al departament de Seguretat Nacional i a les agències d'intel·ligència que prenguessin les mesures necessàries per protegir el país d'aquest tipus d'atacs, ha indicat la portaveu del NSC, que ha subratllat que aquest pla "posa de relleu la necessitat de mantenir la vigilància contra el terrorisme aquí i a l'estranger".

El president ha agraït la "destacada tasca" i el "compromís" dels professionals d'intel·ligència i la lluita contra el terrorisme, una missió que requereix una "enorme responsabilitat".

stats